Konec hrvaške turistične sezone

Hrvaške cestnine se z današnjim dnem cenijo, foto: Dalibor U

Z današnjim dnem so se cestnine na hrvaških avtocestah vrnile nazaj na izven sezonske cene in sicer so se pocenile za 10 %. Kot smo poročali na našem portalu, so hrvaška avtocestna podjetja Hrvatske avtoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb ter koncesionar Bina-Istra in največji hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija s pričetkom turistične sezone 1. Julija usklajeno dvignili cestnine in stroške prevoza trajektov v skladu s pričetkom turistične sezone.

Da turizem na Hrvaškem postaja vse močnejša gospodarska panoga pričajo tudi podatki, da so letos naši južni sosedje v turizem vložili 820 milijonov €, kar je za 130 milijonov več kot leta 2016, turizem pa ustvari že skoraj 20 % BDP-ja. Hrvaška tako vsako leto beleži porast obiska števila turistov, med katerimi najbolj prednjačijo Nemci in Avstrijci, Slovenci pa zasedamo tretje mesto.

Kljub težavam, s katerimi se Slovenija sooča s svojo južno sosedo, tako na področju Arbitražnega sporazuma, kot v sporih za uporabo slovenskih blagovnih znamk, Slovenci še vedno na hrvaško obalo zahajajo v množičnih številkah. Da je ta priljubljena tudi v svetovnem merilu, pa kažejo tudi dejstva, da jo za kuliso uporabljajo v vse več filmskih produkcijah, saj so na hrvaški obali snemali tudi priljubljeno serijo Igra prestolov.

Sebastjan J