Novosti pri potovanju na Hrvaško

S 1. julijem bodo hrvaške avtoceste dražje za 10 °, foto: novilist.hr

Z včerajšnjim dnem je hrvaška policija dobila dostop do schengenskega informacijskega sistema, zaradi česar bodo odslej na slovensko-hrvaških mejnih prehodih krajše čakalne vrste. Tako bo slovenska policija preverjala potnike ob vstopu v Slovenijo, hrvaška pa potnike ob vstopu na Hrvaško. Vstop Hrvaške schengensko podatkovno bazo je plod aprilskega sestanka predstavnikov Evropske komisije in premierjev obeh držav, Mira Cerarja in Andreja Plenkovića, po nevzdržnih zastojih med velikonočnimi prazniki.

Kljub uvajanju schengenskega informacijskega sistema v Zagrebu ne pričakujejo manjših čakalnih vrst na mejnih prehodih.

V Zagrebu menijo, da uvajanje schengenskega informacijskega sistema ne bo imelo večjega vpliva na pretočnost prometa potnikov in vozil na mejnih prehodih. Med počitnicami tako namreč znova pričakujejo gnečo na cestah proti morju in predvsem na mejnih prehodih.
Dostop do podatkovnega sistema SIS je tudi korak naprej na hrvaški poti v schengensko območje, pri čemer tudi Slovenija ponavlja, da je čimprejšnji vstop Hrvaške v schengen v njenem interesu. V Zagrebu pričakujejo, da bo tako ostalo tudi po objavi arbitražne razsodbe.

 

Sezonske podražitve

Ob pričakovanju turističnega navala to poletje pa hrvaške družbe že dvigujejo cene posameznih turističnih storitev, tako so se junija najprej podražili trajektni prevozi, saj je največji hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija že prilagodil sezonske cene povečanemu povpraševanju. S 1. julijem pa se obeta tudi podražitev nekaterih hrvaških avtocest in sicer se bodo cestnine sezonsko zvišale za 10 % vse do septembra.
Tako bo potrebno za osebni avtomobil na avtocesti med Zagrebom in Splitom od sobote plačati 199 kun (26,9 evra), med Zagrebom in Reko pa 77 kun (10,4 evra).

Sebastjan J