Iz Hrvaške plačilni nalogi in sodni pozivi za naše ribiče

Za mnoge je bil ribolov edini vir zaslužka, foto: facebook.com

Slovenski ribič Silvano Radin je iz Hrvaške prejel plačilne naloge v skupni vrednosti 28 tisoč €, sedaj še skupaj z vabilom k sodniku za prekrške v Puli. Poleg Radina je takih ribičev še pet, nedavna novica, kjer je Vlada ribičem namenila zgolj 255 tisoč € državne pomoči, pa nakazuje namero poravnave le plačilnih nalogov in sodnih stroškov naših ribičev na Hrvaškem. Brez sredstev za spodbujanje slovenskega ribolova, kot je nedavni vladni trojček (SMC, SD in DeSUS) in del novega vladnega paketa 5 + 1 obljubljal ob prerazporeditvi sredstev.

Silvano Radin je izjavil, da »Zaslišanja se zagotovo ne mislim udeležiti.«, ga bo pa na obravnavi zastopal odvetnik slovenskih ribičev na Hrvaškem, Ivica Senjak.

Slovenska mlačnost do situacije

Naj spomnimo, ob implementaciji arbitraže, ki jo Hrvaška stran zavrača, trenutna polovica strank Šarčeve koalicije, ki je takrat držala oblast v rokah ni bila sposobna zagotoviti celovito varovanje slovenskega teritorialnega ozemlja. Slovenski ribiči so bili tako odrinjeni na polovico Piranskega zaliva, hrvaški ribiči pa so svoja gojišča celo širili čez polovično mejno črto zaliva, ki jo priznava Hrvaška. Vlada v odhodu je tako na plečih davkoplačevalcev poskrbela zgolj za poplačilo kazni in sodnih stroškov slovenskih ribičev na Hrvaškem, s prerazporeditvijo finančnih sredstev v višini 255 tisoč €.

Del trenutne vladne koalicije tako v prejšnjem mandatu ni bil sposoben obvarovati slovenskega ozemlja, ni bil sposoben zagotoviti varnosti za svoje državljane na suverenem slovenskem ozemlju in ni bil sposoben poskrbeti za gospodarsko panogo, je pa uslužno namenil davkoplačevalski denar za hrvaške kazni in hrvaške sodne stroške.

Uredništvo