Prvorazredni migranti, drugorazredni slovenski ribiči

Slovenskim ribičem namesto varovanja finančni drobiž

Poslanci Vlade v odhodu in bodoče koalicije so danes na dopisni seji potrdili razporeditev 255 tisoč € »za izplačilo nadomestila ribičem zaradi oviranega gospodarskega ribolova na morju, ki je pod suverenostjo Republike Slovenije«. V javnem naročilu z datumom 26. April 2018 pa je Vlada samo za »izvajanje oskrbe s prehrano migrantov« za »lokacijo 2 v primorsko-notranjski statistični regiji« torej za center na Debelem rtiču namenila kar  3.093.375 €, s čimer bodo lahko dnevno nahranili do 320 migrantov.

Slovenska nezmožnost varovanja schengenske meje

Kot smo predhodno že poročali, Hrvaška zavrača arbitražno razsodbo in upošteva zgolj sredinsko črto zaliva za mejo med državama, ki pa ni v skladu z arbitražno odločitvijo. Slovenski ribiči so po uveljavitvi razsodbe za ribarjenje v ”hrvaškem” morju čez sredinsko črto Piranskega zaliva, začeli prejemati hrvaške globe. Obljuba Mira Cerarja o policijskem sredstvu ribičev na morju pa nikoli ni bila izpolnjena, verjetno ravno zaradi finančne podhranjenosti Slovenske policije. Trenutna vladna garnitura v odhodu (SMC, SD in DeSUS) tako ni uveljavila celostne zaščite slovenskega ozemlja, s čimer je pokazala nezmožnost izpolnjevanja schengenskega sporazuma, kar pa je bil tudi najverjetnejši vzrok za zapiranje severne in vojaške patrulje na zahodni meji države.

Za ribiče finančni obliž, za prehrano migrantov milijoni €

Miljonski razpis za hrano migrantov, foto: uoim.gov.si

Vlada je tako zaradi nezmožnosti varovanja slovenskega teritorija sedaj ribičem in slovenski ribiški panogi namenila finančni obliž v vrednosti četrt milijona €. Že Aprila letošnjega leta pa so vladne službe objavile razpis za oskrbo s prehrano migrantov na treh lokacijah, v skupni vrednosti prek 7 milijonov € javnega davkoplačevalskega denarja. S tem zneskom bodo tako lahko na treh lokacijah nahranili prek 700 migrantov.

Iz tega je razvidno, da je Vlada v odhodu, katero sestavljajo stranke bodoče vladne koalicije pavšalno slovenske ribiče degradirala v drugorazredne državljane, nad njih pa postavila tujce, ki največkrat v državo vdirajo ilegalno.

Če vzamemo vzgled v italijanske Salvinijevi politiki, bi lahko Vlada teh 7 milijonov € namesto za prehrano migrantov namenila Slovenski policiji za nakup pomorske opreme, s katero bi ta lahko varovala slovenske ribiče v piranskem zalivu in jim tako omogočila nemoteno delo. S tem nebi bilo potrebno reševati ene izmed gospodarskih panog s sramotnim drobižem.

Uredništvo