Italijanska policija zopet stopila na prste 17. balkanskim tihotapcem migrantov in orožja

Italijanski karabinjerji zopet opravljajo naloge namesto slovenskih kolegov

Ob nedavni novici, da oblasti FJK od Rima zahtevajo večjo prisotnost policije na slovenski meji je širša javnost to sprejela z neodobravanjem. Kot nepotreben ukrep. Razloge za italijansko zapiranje balkanske meje pa lahko najdemo tudi v zadnji novici, kjer so italijanski karabinjerji aretirali kar 17 članov balkanske kriminalne združbe, ki je na balkanski poti iz Slovenije preko Italije tihotapila migrante in orožje v Švico. Obtožbe jih bremenijo tudi tihotapljenja ukradenih draguljev ter pranja denarja iz preteklih ropov in drugih kriminalnih akcij.

Ljatifi Fatmir, ki je bil vzrok za začetek akcije

Kriminalna združba je imela vezi tako s sicilijansko mafijo, kot s paramilitarističnimi balkanskimi tolpami, med njimi Osvobodilno vojsko Kosova, je bila razdeljena na dva dela. Prva se je osredotočala na tihotapljenje ilegalnih migrantov prek balkanske migracijske poti iz Slovenije v Italijo in naprej v Švico, druga pa se je ukvarjala s tihotapljenjem orožja, diamantov in pranjem ilegalnega denarja. Aretirani člani balkanske kriminalne združbe naj bi sodelovali tudi pri napadu na Kumanovo v Makedoniji v Maju 2015, kjer so se spopadli z makedonskimi varnostnimi silami, italijanski policisti pa so tekom preiskave odkrili tudi povezave z Novo KLA, ki velja za djihadistično organizacijo.

Preiskava se je pričela z nadzorom makedonskega državljana Fatmirja Ljatifija leta 2016, ki je nato razkrinkala omenjeno mednarodno kriminalno združbo. Pri Ljatifiju so policisti odkrili dolgo in kratkocevno orožje, Kališnikove puške ter bombe, katere je združba nedavno tudi dobavljala raznim kriminalnim združbam znotraj Balkana in Slovenije.

Dva izmed aretiranih članov kriminalne združbe

»Eden izmed njihovih kupcev je bil tudi borec paramilitaristične skupine Nova KLA, katerega iščejo makedonske oblasti zaradi napada leta 2015.« je pojasnil poveljnik karabinjerjev pristojnih za preiskavo, Antonio Di Stasio.
»Kriminalna združba je za tihotapljenje migrantov uporabljala tudi lažnive pogodbe o zaposlitvah migrantov, katere so tihotapili prek Slovenije naprej v Italijo in Švico.« je še pojasnil Di Stasio.

Matteo Salvini je akcijo označil kot dober začetek tedna, foto: twitter

Uspešno akcijo karabinjerjev je na socialnem omrežju pohvalil tudi Matteo Salvini, kateremu bo ta akcija verjetno v pomoč pri odločitvi glede prošnje oblasti FJK o varovanju slovensko italijanske meje z večjim številom prisotnih policistov. To tudi ni bil prvi primer v zadnjih mesecih, ko so italijanski policisti na prste stopili balkanskim tihotapcem migrantov in orožja, ki so uporabljali Slovenijo kot lahko prehodno območje za svoja mednarodna kriminalna dejanja.

Sebastjan J