Italija je sita balkanskih odpadkov

Ostanki in odpadki za migranti, foto: facebook

Gomile odpadkov, katere za seboj puščajo migranti na svoji poti proti zahodu, so bili nedavno jabolko spora tudi v Sloveniji, predvsem med lokalno in državno politiko.

Sedaj so se ti migranti držav tretjega sveta prebili čez Balkan in pričeli prihajati v Italijo. Za njimi ostala nesnaga ter odpadki, kot smo jih bili vajeni v slovenskih gozdovih, pa so pričeli močno motiti Italijane.

Migranti, odpadki, nejevolja

Ob pojavi podobnih kupov smeti po slovenskih gozdovih na relaciji migracijskih poti čez Slovenijo, so prvi očitki iz levice leteli na slovenske državljanke in državljane, češ »da sami onesnažujejo in nastavljajo svoje smeti po gozdovih, nato pa za svojo nesnago krivijo uboge begunce.«

Uradni dokumenti, izdani migrantom v Bosni in Hercegovini, uničeni in odvrženi v Italiji, foto: facebook

Šele po nekaj mesecih so celo nevladniki priznali, da smeti za seboj puščajo migranti, vnela pa se je polemika, kdo je odgovoren za čiščenje in kako nevarni so sploh ti odpadki. Glede na smernice ministrstva (klik) o območjih migracijskih tokov, gre očitno za biološko nevarne odpadne materiale.

V Italiji dileme, čigavi točno so odpadki ostali za migranti, ni. Lokalne skupnosti v šoku od vodstva Furlanije-Julijske krajine enostavno zahtevajo odstranitev odpadkov in se nanje obračajo s preprostim vprašanjem.

»Kako lahko politika dovoli ilegalni in nedokumentirani prehod državne meje takemu številu oseb, saj te osebe z odlaganjem osebnih predmetov v naravi uničujejo okolje, v katerem se znajdejo ter posledično s svojimi navadami po prihodu povzročajo padec življenjskega standarda za prebivalce območja FJK?«

Vsa ta vprašanja ter iz tedna v teden večje število ilegalnih prehodov migrantov prek Slovenije v Italijo, so dokazi, podatki in argumenti, katere bo predsednik FJK Massimiliano Fedriga že kmalu predstavil v Rimu. Skupaj s svojo zahtevo po zaprtju slovensko-italijanske meje z rezilno žico, za zaustavitev ilegalnih prehodov med državama. Število migrantov na balkanski poti je letos namreč že preseglo tisto na mediteranski pomorski poti iz Afrike do Sicilije (klik).

Najslabši verjetni scenarij za Slovenijo

Rezilna žica na slovensko-italijanski meji za zaustavitev ilegalnih prehodov migrantov v Italijo je bila vroča tema že ob vzpostavitvi mešanih policijskih patrulj med državama. Salvinijev osnovni cilj je sicer zaustavitev horde migrantov, ki čez Balkan prodirajo v Italijo, naj bo to s sodelovanjem Hrvaške, Slovenije, ali v najslabšem primeru z rezilno žico na notranji schengenski meji med državama.

Člana Lige delita mnenje o zaprtju slovenske meje za ustavitev ilegalnih prehodov, foto: facebook

Fedriga pa zaprtje zahodne slovenske meje vidi kot edino rešitev, za zaustavitev navala migrantov na Italijo z vzhoda. Na zajezitvi migracij z rezilno žico na meji namreč Fedriga gradi svoj politični načrt za naskok na pozicijo v Rimu ob prihodnjih volitvah. Zato za predsednika FJK rezilna žica na meji ni zadnji možni, ampak edini možni ukrep za doseganje svojih političnih ciljev.

Število migrantov, ki vsak teden prehajajo slovensko-italijansko mejo, neučinkovitost mešanih policijskih patrulj, nezmožnost Slovenije po zaščiti balkanske schengenske meje in potreba po vse večjih varnostnih ukrepih v Trstu in Gorici, so voda na mlin Fedrigi za zaprtje slovenske zahodne meje z rezilno žico.

Uredništvo