Inšpektorji so letos namesto grozdnih jagod šteli grozdne obiralce

FURS-ovi inšpektorji tokrat nad vinogradnike

Obilna letina v vinogradih je vinarje letos še posebej razveselila, manj pa so bili navdušeni nad inšpektorskimi obiski. Letos so inšpektorje RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo zamenjali njihovi stanovski kolegi iz FURS-a, ki so v naših koncih opravili kar tri inšpekcijske nadzore.

Zaradi obiska inšpektorata finančne uprave se je predvsem po Krasu hitro razširila bojazen pred slikovnim evidentiranjem obiralcev grozdja, saj ti lastnikom niso želeli povzročati dodatnih nevšečnosti ob povečanem obsegu dela trgatve zaradi nenapovedanih inšpektorskih obiskov.

Kljub temeljitemu pregledu, sicer prijaznega in korektnega osebja inšpektorske službe, kot so to povedali vinarji, katere so obiskali, inšpektorji nepravilnosti niso našli. Njihov glavni cilje je bil preverjanje morebitnega dela na črno.

Kaj kmetom velevajo zakoni glede pomoči

Če je kmetijska dejavnost registrirana kot podjetje, torej s.p. ali d.o.o., kakršna koli pomoč odpade. Za ostale kmete pa velja izjema, v obliki brezplačne pomoči ob povečanem obsegu dela na kmetiji, pod kar se šteje tudi trgatev, žetev, itd. Vse kar zaradi vegetativnih ali vremenskih razmer predstavlja povečan obseg dela na kmetiji. Taka brezplačna pomoč se lahko torej nudi samo med zasebniki, pomoč na kmetiji zaradi povečanega obsega dela pa lahko prostovoljec opravlja samo brezplačno. Torej v stilu nekdanjih jugoslovanskih delavskih brigad ob povojni ureditvi države.

Izjema, ki jo dopušča zakon je tudi sosedska ali sorodstvena pomoč, kjer pa se delo zopet opravlja lahko zgolj med zasebniki in seveda brezplačno. Enako velja tudi za sadjarje, katere obiranje letošnjega pridelka še čaka.

Uredništvo