Ministrski inšpektorji bodo šteli grozdne jagode

Kmetijski inšpektorji tokrat nad vinogradnike, foto: Sebastjan J

Letošnje vroče poletje je posebno prizadelo kmetijske dejavnosti, med drugim tudi vinogradnike, zato so mnogi izmed njih pohiteli s trgatvijo. Posledično je svoje povečane aktivnosti na terenu napovedal tudi Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. V času trgatve bodo izvajali nadzor nad prometom z grozdjem in prevozi grozdja med obrati ter nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina, so še sporočili z ministrstva.

Pristojni inšpektorat bo tako v času trgatve nadzoroval pridelovalce in kupce grozdja, ki morajo zagotoviti, da bo vsak prevoz grozdja spremljal ustrezen dokument. Za ustreznega se šteje dokument s podatki o tem, kdo, kdaj, kam, komu in koliko grozdja se prevaža, katero grozdje in kdo ga je pridelal.

Birokracija in kazni za kmete da, učinkovitost zaščite njihovih znamk pa ne

Minister Židan na Prazniku prušta in terana v Dutovljah, foto: Sebastjan J

Spomnimo, da je v maju letošnjega leta Evropska komisija sprejela delegirani akt, s katerim je dodelila izjemo uporabe imena Teran hrvaškim vinogradnikom. Čeprav so pogoji za izpodbijanje akta na voljo že od 21. Julija pa je Kmetijski minister Dejan Židan napovedal, da bo Slovenija tožbo na Evropsko sodišče vložila šele v drugi polovici Septembra, ter tako zopet lovila zadnje roke. Rok za vložitev tožbe se namreč izteče 4. Oktobra.

Čeprav po ocenah ministra Židana obstaja velika verjetnost da bo Slovenija tožbo dobila pa to nebi bila prva, katero je Slovenija izgubila na Evropskem sodišču. Slaba napoved za uspeh te tožbe pa so tudi cenzurirani dokumenti, katere je Slovenija dobila od Evropske komisije, kot vpogled v hrvaške argumente za dodelitev imena Teran njihovim vinogradnikom.

Cenzurirani dokumenti v odgovor Sloveniji, foto: Marica U Z

Zdi se, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s takimi nadzori vinogradnikom nalaga zgolj nepotrebno birokracijo in s tem v ospredje postavlja inkasantsko polnjenje proračuna z morebitnimi kršitvami nesmiselnih pravil, kot pa zaščito slovenskega nacionalnega interesa blagovnih znamk. V primeru neuspešne tožbe na Evropskem sodišču pa se bo s posledicami ubadala že nova vlada in nov kmetijski minister, kmetje in vinogradniki pa se bodo zopet morali zanesti zgolj nase.

Sebastjan J