Ilegalni migranti že vlamljajo v objekte na Primorskem

Policijo poleg poostrenega nadzora slovenske meje sedaj zaposluje tudi pregon kriminalnih dejanj ilegalnih migrantov, foto: moja-dolenjska.si

Za premnoge Slovenke in Slovence zgodbe o kriminalnih dejanjih ilegalnih migrantov, katere smo do sedaj poslušali iz tujine, postajajo del krute vsakdanje realnosti. Za vas smo zbrali nekaj poročil PU Koper, ki pričajo o vlomih ilegalnih migrantov v objekte. Zaradi vlomov tako v poslovne, kot bivalne prostore, pozivamo vse prebivalke in prebivalce regije, da so zaradi ilegalnih migrantov še posebej pazljivi glede svoje lastnine.

Poročila policije opisujejo kruto realnost ilegalnih migracij

Že sam nasilni prestop meje in nezakoniti vstop v državo je razlog, da se ilegalne migrante obravnava kot kriminalce. Da gre za kriminalna dejanja, pričajo tudi poročila policije z izdajanjem plačilnih nalogov za ilegalen prehod državne meje tem tujcem. Dejstvo da ilegalni migranti, kar je razvidno iz poročil, uporabljajo lažne identitete, pa nakazuje na metode organiziranega kriminala, saj se lažnih identitet največkrat poslužujejo mafijci in druge težke kriminalne osebe, tudi islamski teroristi so jih uporabljali na poti čez Evropo.

V vasi Povljane pri Podgradu je nekdo vlomil v hišo. Z ogledom je bilo ugotovljeno, da je ukradel več kosov oblačil, hrane in posteljnino.
Lastnica iz Kopra je oškodovana za 2.000 evrov.

Nekdo je vlomil v hišo v Hruševju. Pregledal je zgornji del hiše in ukradel 150 evrov gotovine.
Lastnica je oškodovana za 600 evrov.

Ponoči, ob 3.48, se je v trgovini na Jelšanah sprožil alarm. Na kraju je bil takoj prijet domnevno državljan Maroka, sicer brez dokumentov.
Identiteta ni še točno ugotovljena, saj je v Slovenijo že poskušal ilegalno vstopiti na vlaku, takrat pa se je izdajal za državljana druge države. Po opravljenem ogledu so policisti ugotovili, da manjka v trgovini menjalni drobiž iz blagajne. Sledi mu kazenska ovadba, poleg tega pa še plačilni nalog za ilegalen prehod državne meje. Priveden bo na zaslišanje.

Državljanom priporočamo preventivo

Čeprav je po nasvetih policije vedno pomembno biti pazljiv glede svoje lastnine, za primer lahko navedemo odsvetovano odlaganje vrednih predmetov na vidnem mestu v parkiranih vozilih, pa našim bralkam in bralcem svetujemo še posebno pozornost v tem času porasta ilegalnih migracij. Naj opomnimo, da je slovensko mejo ilegalno prestopilo že skoraj 10 tisoč migrantov.

Zato bodite pozorni glede zaklepanja vhodnih vrat in lahko prehodnih točk, kot so pritlična okna objektov. Vrednih predmetov in večjih količin gotovine ne hranite doma, ali jih spravite na varna mesta, kot je osebni trezor, ali pa mesta vašega bivališča, ki niso lahko dostopna kriminalcem ob površnem pregledu prostorov. Za odvračanje od poskusov vloma vam tudi svetujemo, da zamenjate morebitne male obešalne ključavnice z večjimi, saj bodo te že apriorno zaradi večjega hrupa pri uničevanju odvračale poskuse vloma v vaše objekte. Morebitne dodatne varnostne kamere ali luči s senzorjem na vaših objektih pa bodo še dodatno odvrnile kriminalce, da vas nepovabljeni obiščejo in vas oškodujejo za vašo lastnino.

Uredništvo