Gospod Cerar, schengenska meja se začne na vzhodni, ne na zahodni slovenski meji

Miro Cerar še vedno išče neugodne rešitve za Slovenijo, foto: twitter

Če nekdanjemu predsedniku vlade in trenutnemu zunanjemu ministru Miru Cerarju lahko očitamo marsikaj, mu nikakor ne moremo očitati obvladovanja razmer. Ni jih obvladoval kot predsednik vlade, še manj obvladuje razmere kot zunanji minister. Kako drugače si lahko razlagamo njegovo nedavno izjavo, v katri je za krepitev zaupanja italijanske strani v slovensko preprečevanje nezakonitih prehodov meje, predlagal skupne patrulje na italijansko-slovenski meji.

 

Nadzor na vzhodu bi preprečil nezakonite prestope na zahodu

Kot smo že navajeni od Cerarja, da glavo obrača stran od ključnih problemov Slovenije, ta sedaj ponovno smeši državo in uničuje kredibilnost Slovenije v diplomatskih vodah. Tako je Cerar nedavno na srečanju v Bruslju, italijanskemu kolegu Enzu Moaveru Milanesiju predlagal skupne policijske patrulje na meji, »za preprečevanje nezakonitih prehodov meje. To sem predlagal, da bomo italijanski strani zelo jasno pokazali, da si želimo krepiti zaupanje.«

Kot v svinčenih časih bi država spet nadzirala zahodno mejo, foto: twitter

Glede na nedavne proteste Civilnih iniciativ in vse hujše migrantske problematike na slovenski vzhodni meji pa se poraja vprašanje, zakaj takih patrulj ne uvajamo na vzhodni meji? Cerar je politično neaktivnost ukrepanja na vzhodni meji obrazložil, »da slovenska policija za zdaj zelo dobro sodeluje s hrvaškimi organi in da za zdaj ni bila podana ocena, da bi bilo treba tudi tam uvajati skupne patrulje.« Če bi bila, pa se bo za kaj takega zavzel, je še obljubil Cerar.

Na stotine migrantov, ki nezakonito tedensko vdirajo v Slovenijo, protesti ljudstva proti neustreznem varovanju slovenske in schengenske meje ter popolnoma uničen diplomatski ugled Slovenije v tujini so rezultati Cerarjeve politične kariere, tako na mestu predsednika vlade, kot zunanjega ministra. Kdaj bo Slovenija in njena zaščita postala prioriteta slovenske oblasti?

Uredništvo