Ameriška vojska čaka na smernice Ministrstva za obrambo

Mednarodne regijske vojaške vaje, ki bodo vse do 22. Junija potekale tudi v Sloveniji, so zaradi kočljivega statusa vadbišča Poček že naletele na prve slovenske birokratske ovire, ki so ustavile celo ameriško vojsko. Ta sedaj čaka, da Ministrstvo za obrambo pripravi konkretna pravila in smernice, ki bodo usklajene z lokalno skupnostjo za izvedbo vojaških vaj na vadbišču.

Aktualne smernice katere je slovensko obrambno ministrstvo sprejelo glede vadbišča Poček namreč ne dovoljujejo »uprizoritve resničnega bojnega okolja za namen usposabljanja. Zato zahtev ameriške vojske ni mogoče izpolniti in so bile posledično dejavnosti v povezavi s tekočimi usposabljanji okrnjene.« so pojasnili na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji.

»Spoštujemo pomen tekočih pogovorov z lokalno skupnostjo, saj se želijo ameriške sile vedno usposabljati z zavezniki, kot je Slovenija, na način, ki ni moteč ne za okolje ne za lokalno skupnost.« so še sporočili z veleposlaništva ter obenem poudarili, da način usposabljanja ameriške vojske zahteva natančen urnik, ki vključuje gotov in predvidljiv dostop do vadbišč, kjer lahko enote izvajajo aktivnosti, potrebne za operativno pripravljenost. Te pa vključujejo tudi uporabo pravega streliva in nočne manevre.

S konkretnimi pravili ter smernicami ministrstva bodo načrtovana in morebitno tudi izvedena prihodnja usposabljanja ameriške vojske na vadbišču Poček, v okviru vojaške vaje.

To pa ni prvič, da je ameriška vojska obtičala na slovenskih tleh. Ravno zasnežena Primorka se je za njihova vozila izkazala za neobvladljivo.

Uredništvo