Zvonjenje zvonov ob mednarodnem Dnevu miru 2018

V Sloveniji bodo jutri odzvanjali zvonovi kar 15 minut

Jutri bodo po Sloveniji, kot po Evropi zadoneli zvonovi v počastitev dragocenosti miru in sicer bo pritrkavanje trajalo kar 15. minut. S tem želita EU parlament in EU Svet predati vrednote naše kulturne dediščine v Evropi za svet mlajšim generacijam.

V Evropi je zvonenje zvonov več kot tisoč let oznanjalo čas za delo, za počitek in za molitev.
Zvonovi, kjerkoli odzvanjajo izražajo tisto, kar želimo v misli priklicati v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 in predati našim otrokom: vrednote solidarnosti in miru ter naše kulturne dediščine v Evropi za svet.
V tem letu mineva stoletnica od konca prvega največjega vojaškega spopada na evropskih tleh…, zato pozivamo vse lastnike zvonov, da Evropa nikoli ne pozabi kako dragocen je mir, da se pridružijo zvonenju ob mednarodnem Dnevu miru 21. Septembra ob 18. uri.

Predstavniki evropskih institucij, med njimi tudi evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport gospod Tibor Navracsics, so podprli predlog Nemškega nacionalnega odbora za varovanje kulturne dediščine (Deutschen Nationalkomitees für Denkmalschutz), ki je letos tudi nacionalni koordinator Evropskega leta kulturne dediščine v Evropi, da po celem kontinentu istočasno zazvonijo cerkveni in posvetni zvonovi in s tem pričarajo enega izmed vrhuncev evropskega leta kulturne dediščine.

Pritrkavanje bo potekalo jutri, v petek, 21. Septembra 2018 od 18. do 18:15 ure. S pritrkavanjem, ki je vpisano v slovenski register nesnovne kulturne dediščine pa lahko sodelujejo vsi lastniki zvonov.

Uredništvo