Zvoki arij bodo odmevali v Kopru

Koper bodo zvečer obarvali zvoki arij, foto: Sebastjan J

Danes se bo od 21. uri na glavnem trgu v Kopru pričel poseben večer opernih arij, katerega so prebivalci že okusili leta 2014 pod imenom »Il carro di Tespi« oziroma Tespisov voz, ki ga je pripravilo društvo Filarmonia. Leta 2014 je društvo navdušilo občinstvo z znamenito opero Gioachina Rossinija »Seviljski brivec«. Tokrat bodo obiskovalcem predstavili operne arije »Nessun dorma«, ki so v zadnjih letih dosegle kultni status in so postale tudi zaščitni znak najbolj znanega opernega pevca, Luciana Pavarottija.

Pri letošnji izvedbi projekta sodeluje kar 110 profesionalnih članov, pod taktirko dirigenta društva Filarmonia, Alfreda Barchija bo igral orkester, ki ga sestavlja 45 glasbenih mojstrov, 8 opernih pevcev, 30-članski operni pevski zbor, sodelovalo bo tudi izkušeno ter visoko kvalificirano tehnično osebje, ki bodo s svojim nastopom koperski mestni trg spremenili v magično operno kuliso.

Alfredo Barchi bo tudi tokrat navduševal v Kopru.

Alfredo Barchi, katerega odlikuje bogata glasbena kariera, vključuje študij oboe s prof. Ginom Sivierijem in orkestrsko dirigiranje s prof. Gianfrancom Masinijem, na odru pa je tekom svoje kariere koncertiral tudi s sekstetom ”Sestetto Poulenc”. Prejel je številna priznanja na regijskem in državnem nivoju, od leta 1989 pa je tudi redni profesor na konzervatoriju “J. Tomadini”  v Vidmu.

S projektom »Tespisov voz« Alfredo Barchi želi s koncerti na najlepših trgih dežele Furlanije Julijske Krajine in na celotnem obmejnem območju italijansko operno glasbo približati širšemu občinstvu, predvsem mlajšim generacijam, ki v resnici nimajo prave možnosti doživljati in gojiti visoke kulture. Barchi si zadnjih nekaj let prizadeva projekt pripeljati tudi v Slovenijo in na sosednjo Hrvaško, kar mu je leta 2014 v Kopru že uspelo.

Poleg naslovne Puccinijeve arije Nessun dorma, ki jo bodo odigrali v sklepnem dejanju opernega večera, bodo glasbeniki obiskovalcem postregli še z arijami Rossinija, Catalanija, Donizettija, Verdija, Bellinija in Mozarta.

V primeru slabega vremena bo koncert v areni Bonifika Koper.

Uradni napovednik dogodka

Sebastjan J