Župan Ilirske Bistrice: ” V odvrženih gatah so se zaredili črvi, divjim prašičom je to okusna hrana, mi pa potem jemo zelo dobre divjačinske klobase!”

Odpaki, ki so ostali za migranti se nahajajo v bližini bivališč domačinov Ilirske bistrice. FOTO: facebook

SLOVENIJA – Po poročanju Nova24TV je ilirskobistriški župan, Emil Rojc, povedal nekaj krepkih o kronični težavi, ki pa jo država ignorira:

 

V teh smeteh, tako v hrani, kot v oblačilih, bom grdo rekel, kot v odvrženih gatah, so se zaredili črvi. To je golazen, te smeti ležijo tam že leto dni. Ti črvi so se zaredili noter in divji prašiči so ugotovili, da je to okusna hrana. In tudi to jedo. In potem mi na tržnicah kupujemo zelo dobre divjačinske klobase. Zelo dobre so. Ampak, zdaj pa prihajamo v tisto, ko to ni več problem samo župana občine Ilirska Bistrica, ampak tudi tržnice v Ljubljani. In ko se bo to zgodilo in ko bomo počasi ugotovili, da ni tam en župan, ki je siten, ki ga njegova lastna stranka preganja zaradi tega, in da je to problem širše skupnosti, bomo verjetno začeli razmišljati drugače,” je opozoril ilirskobistriški župan Emil Rojc, član stranke SD.

Rezultat iskanja slik za emil rojc

Emil Rojc, župan brez dlake na jeziku.

FOTO: SD

“Večja pooblastila vojski ne morejo škodovati našim ljudem in apeliram na vse, da ta pooblastila poslanci odobrite, da vlada to predlaga, da državni zbor to potrdi, ampak ne za tri mesece. Za čas, dokler bo trajala ta situacija, ker bo trajala še zelo, zelo dolgo,” je še dodal.

Tako oster je bil Rojc na skupni seji dveh parlamentarnih odborov, kjer so razpravljali o zahtevi stranke SDS za podelitev večjih pooblastil Slovenski vojski pri varovanju državne meje. Sejo, ki je bila v četrtek popoldan, so v vladajočih strankah Židanovi SD (tudi kočevski poslanec Predrag Baković), Šarčevi LMŠ, Cerar-Počivalškovi SMC, Erjavčevi DeSUS in Bratuškovi SAB obstruirali. Sejo so zapustili, bolje rešeno, pobegnili, tudi od soočenja s problemi in s tem onemogočili odločanje o sklepu o večji podelitvi pooblastil Slovenski vojski.

Šarca, Črnčeca in Erjavca ni bilo
Na sejo so bili vabljeni tudi Marjan Šarec, njegov svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec, Karl Erjavec v vlogi ministra za obrambo in črnomaljski župan Andrej Kavšek. Vsi so se opravičili. Kavška so nato vprašali, kakšen je bil njegov razlog za opravičilo in nasploh, kakšno je njegovo stališče kot župana občine Črnomelj do uvedbe 37.a člena Zakona o obrambi, pa ta ni odgovoril. Na seji pa sta bila poleg že navedenega bistriškega župana Rojca, poslancev opozicije, notranjega ministra Boštjana Poklukarja in direktorice Policije Tatjane Bobnar še Maja Kocjan kot predstavnica Civilne iniciative Bela krajina in Ivan Cegnar, predstavnik Civilne iniciative Jelšane.

Emil Rojc je po seji še objavil, da se je predloga za aktivacijo 37.a člen Zakona o obrambi zelo razveselil, saj ta slovenski vojski daje realna pooblastila pri varovanju meje. To bi bilo tudi sporočilo, da se vsi skupaj začenjamo zavedati resnosti nezakonitih migracij. Na to, da bi bil to pomemben signal, je že na seji opozorila tudi Maja Kocjan in dodala, da v Civilni iniciativi Bela krajina podpirajo aktivacijo 37.a člena. Rojc je bil nato zelo razočaran, ker so koalicijski poslanci sejo zapustili. Zapisal je: “Spoštovana koalicija državnega zbora, če ne morete podpreti predloga opozicije, ki je za ljudi v obmejnih občinah koristen, lepo prosim, sami predlagajte takšen sklep in ga potem sprejmite. Ker smo tudi mi, ki smo “daleč od oči in daleč od srca” ljubljanske elite, državljani Republike Slovenije in imamo pravico do varnega in mirnega življenja tako kot v Ljubljani.” O tem je na seji govorila tudi Kocjanova.

Vojaki kot statisti na meji
Maja Kocjan je med drugim še povedala: “Rezultat naših večletnih opozarjanj na težave zaradi migrantske krize in na to, da se ljudje ne počutijo varni, je zgolj nekaj več kilometrov ograje na meji in prisotnost vojakov, ki pa so zgolj statisti, ker ne smejo ukrepati in pomagati policistom.” Opozorila je še na bolezni, tudi nalezljivo virusno bolezen domačih in divjih prašičev – afriško prašičjo kugo, ki se že pojavlja v Sloveniji in na kar opozarjajo tudi veterinarske službe. Minister Poklukar ji je pri tem prikimaval. Dejala je, da se stvari se ne izboljšujejo, vodilni v policiji podatke prikrivajo, vedno bolj. Predstavniki civilne iniciative so bili doslej že na štirih sejah odborov in komisije, tudi pri predsedniku države Borutu Pahorju, sprememb pa ni. Stvari v civilni iniciativi zelo budno spremljajo in bodo po potrebni ponovno ukrepali. “Doslej so bili v Beli krajini trije protesti, eden je bil še v Jelšanah,” je še spomnila.

Rezultat iskanja slik za maja kocjan

Mag. Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela krajina.

FOTO: twitter

Celoten članek si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://nova24tv.si/slovenija/ilirskobistriski-zupan-iz-stranke-sd-o-smeteh-migrantov-v-odvrzenih-gatah-so-se-zaredili-crvi-divjim-prasicom-je-to-okusna-hrana-mi-pa-potem-jemo-zelo-dobre-divjacinske-klobase/