Župan Bržan: Pozivam, da takoj prenehate z vso nenujno porabo pitne vode

Fotografiji: Rižanski vodovod

V preteklih dneh se je poraba vode v slovenski Istri nekoliko povečala, medtem ko so se razpoložljive količine manjšale. Kot so sporočili z Rižanskega vodovoda, so včeraj zaprosili za povečanje števila prevozov s Planinskega polja s cisternami, a so morali danes nekaj tovornjakov preusmeriti za gašenje požara pod Socerbom, poroča STA.

Za razliko od nekaterih drugih delov Slovenije v Istri še ni bilo dežja, ki bi vsaj malo omilil sušo. Zato se je še zmanjšala izdatnost vseh virov, iz katerih se napaja Rižanski vodovod.

Iz podtalnice Rižane zdaj črpajo 150 litrov na sekundo, še 50 jih preusmerijo v strugo. Na črpališču Gabrieli pri Sečovljah dobijo le še 30 litrov na sekundo. Suši se tudi vodni vir Gradole na Hrvaškem, tako da Istarski vodovod Buzet Rižanskemu dostavlja 55 litrov na sekundo namesto 60.

Poraba se je v preteklih dneh povečala na 340 litrov na sekundo oziroma 29.000 kubičnih metrov na dan.

V teh razmerah ne zadoščajo več niti dodatne količine vode, ki jih pripeljejo s cisternami, so ugotovili na Rižanskem vodovodu. Včeraj so iz Unice dobili 1615 kubičnih metrov vode. Upravo RS za zaščito in reševanje so zaprosili za povečanje količine, vendar je načrte prekrižal požar pod Socerbom. Namesto v vodarno Cepki so morali nekaj cistern peljati tja.

Zato iz Rižanskega vodovoda Koper opozarjajo vse porabnike, da “je trenutno edini izhod v maksimalnem varčevanju in upoštevanju vseh omejitev in prepoved.

Koprski župan Aleš Bržan je na svojem facebook profilu opozoril na resnost razmer (nelektorirano).

Nujno obvestilo!
Požar, ki je ponoči izbruhnil jugovzhodno od Socerba, še vedno ni pod nadzorom, saj je teren skoraj nedostopen, prizadevanja gasilcev pa otežuje še močan veter. Zaradi izjemne nevarnosti za naš kraj in ljudi so na intervenciji vsi naši gasilci z vso svojo opremo, kar pomeni, da je v gašenje požara preusmerjen tudi del cistern, ki so prevažale vodo iz Unice v vodarno v Cepkih.
Razmere so kritične. Zaradi hude suše, ki ne popušča, je zmanjšana izdatnost vseh razpoložljivih vodnih virov, stanje pa se še poslabšuje. Požari se širijo tudi drugod po regiji in ni mogoče pričakovati, da bomo lahko stisko še naprej blažili z dovažanjem vode s cisternami.
Zato vse prebivalke in prebivalce slovenske Istre ter naše goste pozivam, da takoj prenehajo z vso nenujno porabo pitne vode, saj bo v nasprotnem primeru Rižanski vodovod v kratkem prisiljen v prve redukcije pri oskrbi s pitno vodo.

Spletno uredništvo, Demokracija