Zunanji minister Logar zgrožen: Petkovi kolesarji, šli ste predaleč

Predsednik vlade Janez Janša. FOTO: Zaslonski posnetek

Potem ko je zaokrožila novica o tem, da se je vidna aktivistka petkovih protivladnih protestnikov Tea Jarc skupaj s tovarišijo spravila na premierja Janeza Janšo in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa se je usul val kritik. Med drugimi se je kritično odzval minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, ki je napad označil kot sramotno dejanje, ki krši častni kodeks Planinske zveze, ki pravi: “Vsakdo izmed nas je dolžan opozoriti na neetično dejanje katerega koli obiskovalca gora.”

 

Včeraj se je po besedah ministra Anžeta Logarja v osrčju naših gora zgodilo sramotno dejanje (zapis ministra je nelektoriran, op.a.) “Tako zelo sramotno, da terja obsodbo prav vseh, ki smo ponosni na naš nacionalni simbol Triglav. Zatorej opozarjam nanj. Petkovi kolesarji, šli ste predaleč. Ustavite konje!! Mislim, da je res zadnji čas, da družba vsem, ki s svojimi dejanji razžirajo zdravo podstat družbene kohezije, nečemo NE. Kajti povejte mi, kam bo to drugače peljalo?” je bil kritičen.

Image

Minister za zunanje zadeve Anže LogarFOTO: Twitter/Anže Logar

“Antivaxerji bi radi spet polne bolnišnice covid bolnikov na intenzivni negi, protestniki bi pljuvali ‘svojega’ politika, pa predsedniku vlade oporekali sprostitev v gorah in to še predstavili kot višek sindikalnega boja za dobro ljudi?!? Prej omenjeni kodeks etike planinarstva pravi: “Mikavnost in lepoto naših gora dopolnjujemo s prijaznim medsebojnim odnosom in s pristnim planinskim vzdušjem,” je navedel Logar in dodal, da so ga petkovi kolesarji včeraj grdo kršili.

“Prijetno vzdušje v gorah ustvarjamo le z nesebičnostjo, tovarištvom, s solidarnostjo tudi v najbolj zahtevnih razmerah, z obzirnostjo, samoodpovedovanjem, disciplino, pogumom, požrtvovalnostjo, skromnostjo in sproščenostjo, skratka: med planinci vladata pravo vzajemno sodelovanje in humanizem,” je mogoče prebrati v kodeksu. “”Petkovi kolesarji”, ste res ponosni na kršitev tega etičnega načela? Predvsem pa, v poglavju VII. Odnosi med planinci piše: “Povsod v družbi, v gorah pa še bolj, mora obveljati načelo enakopravnosti. Kakršnokoli socialno, narodnostno, rasno ali drugo razlikovanje ni združljivo s pravim planinstvom.” ter “V planinskih kočah naj vlada vzdušje pristne planinske domačnosti in topline.”

Nad posnetkom se je zgrozil

Logar je v nadaljevanju poudaril, da ko si je zgrožen ogledal posnetek včerajšnjega dogajanja na Triglavu, se mu je utrnila strašljiva misel o razlikah, ki se trenutno poskušajo sidrati v miselnost posameznih segmentov slovenske družbe. “Takole je šla: Če bi se med vzponom na Triglav zalomilo Tei Jarc, bi ji premier Janša nesebično pomagal. Ne glede na njena petkova vreščanja. Če pa bi se zalomilo Janši in bi potreboval pomoč v tistem trenutku ‘mimo-vzpenjajoče-se’ Tee Jarc, mar to pomeni, da bi Tea samo gledala? Morda še snemala in se privoščljivo smejala, pa komentirala? Ter posnetek ponosno objavila na svojem FB profilu? Prosim, povejte mi, da še nismo tako daleč!!” je zaključil.

Nina Žoher/Nova24TV