Zoran Janković na silo združuje osnovne šole?

Župan Zoran Janković. Foto: Demokracija

Začetek šolskih počitnic je očitno odlična priložnost za številne drobne reforme po lokalnih osnovnih šolah. V Mestni občini Ljubljana, ki ima osnovnih šol največ, so se očitno odločili za zmanjšanje njihovega števila, očitno tudi v nasprotju z mnenjem staršev, učiteljev in celo ravnateljev.

Ljubljanski mestni svet naj bi jutri odločal o pripojitvi več kot pol stoletja stari Osnovni šoli Bičevje k OŠ Kolezija. Kot kaže, gre tu za politiko izvršenih dejstev, saj je zadeva že odločena, potrebuje le še formalno potrditev v mestnem svetu, kjer ima Zoran Janković s svojo listo absolutno večino. Ravnatelj OŠ Bičevje je prvo obvestilo o tem dobil 10. aprila letos, ko ga je Mestna občina Ljubljana obvestila o pripojitvi k OŠ Kolezija, nekaj dni kasneje je sporočilo o tem objavila na svoji spletni strani. OŠ Bičevje sicer obiskuje okoli 450 učencev, če pa bo odločitev k pripojitvi OŠ Kolezija sprejeta, bo to le še podružnica, medtem ko bo sama izbrisana iz registra pravnih oseb.

No, zanimivo je, da ministrstvo za izobraževanje na tem področju nima pooblastil, saj za takšno potezo MOL ne potrebuje soglasja vlade, ker ne gre za poseg v mrežo šol. Zato pa je, zanimivo, MOL v sklep zapisala, da bo ta sprememba opravljena po hitrem postopku, vse zaposlitve v OŠ Bičevje pa se prenese na OŠ Kolezija, razen ravnatelja. O razlogih za priključitev šole, še bolj pa o tem, zakaj je potreben hitri postopek, pa seveda niti besede! Dejstvo pa je, da priključitvi nasprotujejo tako na OŠ Bičevje kot na OŠ Kolezija in to oba ravnatelja, učitelji in starši. A, kot kaže, to ne bo odvrnilo Jankovića od namere.

 

Sprva zgolj formalna pripojitev, zdaj nova vsebina

Presenetljivo pa je, kako je Marija Fabčič z MOL (oddelek za predšolsko vzgojo) v oddaji Odmevi v petek zvečer zatrjevala, da združitvi šol v resnici nasprotuje le majhna skupinica okoli ravnatelja OŠ Bičevje, medtem ko se večina zaposlenih celo veseli združitve?? O razlogih ni hotela govoriti, razen tega, da šola menda stagnira, da je precej učencev odšlo na druge osnovne šole (kar pomeni, da je šola slaba). In še to: OŠ Kolezija naj bi imela premalo prostora, OŠ Bičevje pa ga ima preveč. Ravnatelj OŠ Bičevje Peter Klun pa je pojasnil, da se z njim nihče ni pogovarjal o tej potezi, pač pa so ga postavili pred dejstvo, prav tako naj bi bila ta poteza v nasprotju z zakonodajo. Kot je še povedal, število učencev na OŠ Bičevje narašča, v naslednjem šolskem letu naj bi imeli okoli 500 učencev, torej ni res, da naj bi število učencev padalo. Prostora zanje je celo premalo. Več o tem TUKAJ.

V oddaji Odmevi so si izjave Kluna in Fabčičeve glede števila učencev na OŠ Bičevje zelo razlikovale. Prav tako porasta števila učencev. Zanimivo je, da se je Fabčičeva zapletla glede prvotne obljube, češ da bo šlo samo za formalno pripojitev, tokrat je namreč obljubila povsem novo vsebino obeh združenih šol.

Ravnatelj Peter Klun (posnetek zaslona RTV Slovenija)

Je pa iz zapisnika seje Sveta OŠ Kolezija dne 22. junija letos precej zanimivo, kako je Janković, ki se je seje udeležil, pojasnjeval argumente za združitev šol, češ da je na OŠ Bičevje že nekaj časa težava z “izbiro ravnatelja in vodenjem kolektiva”.

MOL osnovni šoli skoraj odklopil elektriko

Ob tem naj tudi spomnimo, da pravne postopke za združitev šol vodi odvetnik Miha Kunič, znan sicer kot pravni zastopnik vdove umorjenega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika.

Ko smo nekoliko pokukali v zgodovino odnosov med MOL ter OŠ Bičevje, smo bili kar presenečeni, saj očitno drži, da so bile na relaciji med šolo in mestno oblastjo težave. Pred devetimi leti je MOL omenjeni šoli, ki jo je takrat vodila ravnateljica Miriam Stanonik, skoraj odklopila elektriko, Stanonikova pa je bila takrat predčasno razrešena z mesta ravnateljice. Zanimivo je, da se je nato na mesto ravnateljice vrnila, leta 2016 pa ji je MOL celo izdala soglasje h kandidaturi, za katero se je potegovala ob sedanjem ravnatelju Petru Klunu. Oktobra istega leta je bila na omenjeni šoli proslava ob 50-letnici osamosvojitve, na sami proslavi pa je bila uprizorjena – pionirska prisega. Na to dejstvo je opozoril portal 24kul.si, vendar se je Stanonikova na to odzvala, češ da s tem nima nič in da so bile mnoge informacije, ki so jih na omenjeni portal poslali anonimni avtorji, neresnične. No, naš portal je seveda bolj zanimalo, kaj se je dogajalo kasneje in kakšne težave naj bi imela MOL s sedanjim ravnateljem, vendar informacij o tem za zdaj še nimamo. Dejstvo pa je, da že skoraj sprejeta odločitev o združitvi šol močno smrdi po političnih in finančnih interesih Zorana Jankovića, ki naj bi bil po naših informacijah v karanteni, zato je vprašanje, ali bo do jutrišnje seje sploh prišlo.

Demokracija