Znanih je deset najvplivnejših pravnikov v Sloveniji

Zvjezdan Radonjić . Foto: arhiv Demokracije

Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravniki letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): dr. Sara Ahlin Doljak, dr. Matej Avbelj, dr. Janja Hojnik, dr. Klemen Jaklič, mag. Martin Jančar, dr. Marko Pavliha, Zvjezdan Radonjić, dr. Miha Šepec, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak, sporočajo z IUS INFO.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO (iusinfo.si) se je končal jubilejni, že 20. izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki tradicionalno poteka v dveh delih. Izmed dvajsetih finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov, ki so do 17. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Letos med izbranimi pravniki ni novih imen. Znova so skromno zastopane pravnice, saj sta se v deseterico najvplivnejših uvrstili le dve. Na splošno pa močan vpliv ohranjajo pravniki z akademskega področja — kar osem izmed njih je doktorjev oziroma doktoric znanosti. Tako veliko jih je bilo v izboru le še leta 2018.

Organizatorji smo v prvem delu izbora prejeli več kot 130 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju pravne in širše javnosti posebno prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu pa so obiskovalci portala lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov. Tokrat smo zbrali več kot 5.400 glasov. Velja poudariti, da je vsak glasovalec lahko oddal svoj glas le enkrat. Prejeli smo tudi številne utemeljitve glasovanj, iz katerih smo lahko razbrali, da so predlagani pravniki letos prepričali predvsem z lastnostmi, kot so strokovnost, prodornost, osebna integriteta, kritičnost, javno izpostavljanje, srčnost, domoljubnost ter jasna in drzna argumentacija. Ker veliko izbranih pravnikov prihaja iz akademskih vod, je bilo pogosto poudarjeno tudi njihovo odlično delo na fakultetah.

Glasovalci so ob oddaji glasu lahko dopisali vprašanje za posameznega kandidata, ki mu ga bomo zastavili na razpravi ob vsakoletni okrogli mizi. Vprašanja se nanašajo predvsem na neodvisnost sodišč, splošno zaupanje v pravosodje, dogajanje na Ustavnem sodišču, odziv Vlade na epidemijo, ustavnost protikoronskih ukrepov, razloge za zavračanje slovenskih kandidatov pred mednarodnimi sodišči, vpliv epidemije na porast nasilja in družinskih sporov, pouk in študij na daljavo ter napovedano debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju.

Uvrstitev med deset najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo v pravni in tudi širši javnosti. Družba LEXPERA, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo, s katerima se izbor tradicionalno končuje.

Datum dogodka, ki je zaradi epidemije odložen, bomo sporočili takoj, ko se razmere izboljšajo, sporočajo z IUS INFO.

C.R./Demokracija