Znane so podrobnosti včerajšnje tragične utopitve dečka

Območje nesreče. Foto: PU Nova Gorica

SOLKAN – Včeraj ob 16.36 je bil OKC PU Nova Gorica obveščen, da je pri Kajak centru na naslovu Solkan, Pot na breg št. 9, reka Soča odnesla otroka v smeri proti državni meji z Italijo. Ker otrok ni bil najden je stekla reševalna akcija. 

 

Pri reki Soči v Solkanu v območju kopalnih voda pri Kajak centru, se je kopala družina petih oseb, med katerimi so bili trije otroci. Družina se je kopala nad starim jezom, kjer je voda dokaj mirna, brez brzic, vendar tekoča. Med kopanjem je vodostaj reke Soče nenadoma narasel. Rečni tok je začel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe odnašati v smeri rečnih brzic oz. kajakaške proge. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti, zato je tok otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije. 

Opozorila na območju Kajak centra. Foto: PU Nova Gorica

Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi in skočila za njim, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti. 

V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši, ki so s kajaki iskali otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije. Vključeni so bili tudi štirje gasilci Gasilske enote Nova Gorica in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica.

Ob 18.10 uri, je bil otrok najden v strugi reke Soče pod gladino, našel ga je član Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica. Ko so reševalci ob 18.20 truplo potegnili iz vode, ga je nemudoma začela oživljati ekipa NMP Nova Gorica, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki bo opravljena na ISM v Ljubljani. 

O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji. 

Kopalno območje Soče pri Solkanu. Foto: PU Nova Gorica

Pri ogledu kraja se se je ugotavljalo tudi ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oz. je tam uradno kopališče. Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da se na območju kajakaškega centra nahaja kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja pa je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok.  Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi: nevarnost utopitve; nevarnost nenadnega dviga gladine vode; kopanje na lastno odgovornost in kopalno območje brez reševalca iz vode; Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev. 

Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi nesreče. O ugotovitvah preiskave bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so sporočili novogoriški policisti.

Uredništvo