Zmaga desnice tudi na evropskih volitvah

Letošnje evropske volitve so ponovno pokazale politično premoč desnice, ki je tako v Sloveniji, kot tudi drugje po Evropi prepričljivo osvojila največ glasov. Tudi Salvinijeva koalicija desničarskih strank je postala tretje največje politično telo v evropskem parlamentu. V Furlaniji-Julijski krajini je Salvinijeva Liga v povprečju osvojila prek 42 % glasov, med tem, ko je na nacionalni ravni osvojila nekaj čez 33 % glasov.

 

Po delnih uradnih izidih je v Sloveniji zmagala skupna lista Slovenske Demokratske Stranke in Slovenske Ljudske Stranke, ki sta skupno osvojili prek 26 % glasov. Stranki sta tako osvojili tri poslanska mesta, ki jih bodo zasedli Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič. Preostale sedeže so si razdelile SD z 18 % (Tanja Fajon in Miran Brglez), LMŠ s 15 %(Irena Joveva in Klemen Grošelj) ter NSi z 11 % (Ljudmila Novak).

V Italiji prepričljiva zmaga Lige

Rezultati v Italiji pa so danes Salvinijevo Ligo postavili dokončno na prvo mesto s kar 34 % glasov na nacionalni ravni, kar je Ligi skupno prineslo kar 28 parlamentarnih sedežev. Še bolj osupljiva pa je zmaga Lige v Furlaniji-Julijski krajini, kjer je Salvini osvojil skoraj polovico vseh glasov z 42 %. Tudi Salvinijevi koalicijski partnerji, Gibanje 5 zvezd je s 17 % osvojilo 14 poslanskih sedežev. Tudi Berlusconijeva Forza Italia je osvojila 7 poslanskih sedežev.

Uredništvo