Zgodovinska koprska palača Sabini-Grisoni zaživela v novi podobi

Prenovljena palača Sabini-Grisoni. Vir: MOK, fotografije: Aleš Rosa

Koprski župan Aleš Bržan je včeraj skupaj z direktorico Obalnega doma upokojencev Koper Nevo Tomažič slovesno odprl prenovljeno palačo Sabini-Grisoni. Zahvaljujoč dvema milijonoma evrov vredni investiciji je zgodovinska stavba na Vergerijevem trgu v mestnem središču osvežena in poudarja podrobnosti, zaradi katerih je bila razglašena za spomenik lokalnega pomena. 

Mestna občina Koper in Obalni dom upokojencev Koper sta svojemu namenu predala prenovljeno palačo Sabini-Grisoni, v kateri bodo odslej delovali Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, Obalni dom upokojencev Koper in Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre. V pritličju poslopja bo nov dnevni center za starejše od 65 let, ki bo sprejel do 15 uporabnikov.

»V tej palači je stoletja kraljevala ljubezen. Ljubezen do soljudi, do svojega mesta in skupnosti. Bila je prostor, v katerem je človeška toplina odganjala stiske in obup, kjer so šibkejši dobili moč in pomoč, kjer so svoje mesto našli odrinjeni, kjer so bili povezani tudi osamljeni. Zelo sem vesel in ponosen, da bomo to plemenito poslanstvo nadaljevali tudi v prenovljeni palači,« je dejal koprski župan Aleš Bržan.

V imenu uporabnikov prenovljene palače Sabini-Grisoni je zbrane nagovoril tudi član sveta Javnega zavoda Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre Anton Baloh ter se zahvalil vsem, da je ta biser mesta končno zaživel v novi podobi.

Celovita obnova dotrajane palače je med drugim odstrla kar dve plasti bogatih poslikav iz 18. oziroma 19. stoletja. Mestna občina Koper je zato v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije stavbo najprej vpisala v nacionalni register kulturne dediščine, občinski svet pa je nato oktobra 2021 palačo razglasil za spomenik lokalnega pomena.

Poslikave v prvem nadstropju so večinoma fiksirali in zaščitili pred morebitnimi mehanskimi poškodbami. Dodatno so odkrili in restavrirali celotno poslikavo stopnišča ter deloma odkrili in restavrirali eno izmed poslikav v prvem nadstropju.

Obalni dom upokojencev Koper je za ureditev prostorov, nabavo opreme in za delno izvedbo programa na javnem razpisu pridobil nepovratna evropska sredstva, koprska občina pa je naložbo prijavila tudi na razpis za pridobitev sredstev iz naslova Celostnih teritorialnih naložb. Vrednost celotne investicije je znašala dva milijona evrov.

Spletno uredništvo, vir: MOK