Že najmanjša napaka je lahko usodna

Posledice prometne nesreče so mnogokrat usodne, foto: reddit

Letošnja turistična sezona je že v pravem razcvetu, vendar pa se nam v avgustovskem mesecu obeta še povečan obisk ali tranzit iz sosednjih držav. Čeprav se mnogi na pot odpravijo z avtomobili ter prikolicami ali avtodomi, pa mnogi raje zajahajo svoje jeklene konjičke in se z vetrom v laseh odpravijo na letni dopust. Nemalo pa je tudi domačinov, ki proste urice radi izkoristijo za adrenalinsko vožnjo z motornim kolesom.

V lanskem letu je na slovenskih cestah po statističnih podatkih Policije Slovenija umrlo 22, letu 2015 25, v letu 2014 pa 15 voznikov motornih koles. Za primerjavo je v letu 2014 po Evropskih statističnih podatkih v Avstriji umrlo 76, V Italiji 704, na Madžarskem 58 in na Hrvaškem 44 voznikov motornih koles. Za Slovenijo za leto 2014 ni Evropskih statističnih podatkov, so pa podatki dostopni v statističnih poročilih na spletni strani Slovenske policije za zadnjih 15 let.

V takih primerih ne smemo pozabiti napisa na ogledalu, da so objekti v vidnem polju bližje, kot se zazdijo, foto: youtube

Povprečen voznik avtomobila se je v sezoni že srečal z motoristom tako v naseljih, kot izven njih in nemalokrat se zgodi, da je kultura vožnje motorista naravnana zgolj adrenalinsko, saj lahko že najmanjša reakcija, kot je nujno zaviranje voznika povzroči prometno nesrečo, včasih tudi s smrtnim izidom motorista zaradi premajhne varnostne razdalje le tega. Najbolj pogosto je motoriste možno srečati na ovinkastih cestah, kjer ”polagajo” ovinke in s tem kar ogrožajo svoja življenja na odsekih z zmanjšano vidljivostjo. Nemalokrat ravno ti objestni motoristi poleg kršenja predpisov in cestne varnosti tudi ne upoštevajo lastne zaščite, saj jih lahko vidimo v preprostih športnih oblačilih, kot so kratke hlače in majica ter obute zgolj v športne copate.

Da so lahko poškodbe nevarne že za kolesarje, ki se srečajo z asfaltom pri majhnih hitrostih, lahko padec z motorjem pusti posledice za celo življenje, katere pa morajo nekateri ponesrečenci tudi odpravljati v centrih za usposabljanje invalidov.

Nikakor pa ne gre posploševati tako obnašanje in malomarnost na celotno populacijo voznikov motornih koles, mnogi izmed njih so vzorni udeleženci v cestnem prometu in v svoji vožnji uživajo v skladu s cestno varnostjo ter bontonom, z njo pa nikakor ne ogrožajo sebe ali drugih voznikov.

Zaradi prihajajočih kolektivnih dopustov v sosednji Italiji, si lahko na Primorskem v kratkem obetamo tudi povečano število italijanskih motoristov na naših cestah. Zato voznike avtomobilov pozivamo, da ostanejo posebej pozorni na motoriste, ne glede na njihovo vožnjo, saj lahko trk z motorjem na avtomobilu pusti vdrtino ali praske, motoristu pa lahko spremeni življenje za vedno. Ob enem pa tudi pozivamo motoriste, da upoštevajo cestne in varnostne predpise, svoje adrenalinske užitke pa poiščejo na katerem izmed za to varnih poligonih v Sloveniji, ter tako vsi poskrbimo za varno in čim manj krvavo poletno prometno sezono.

Sebastjan J