Zdravstveni minister odsvetuje dopustovanje na Hrvaškem

Zdravstveni minister Tomaž Gantar. Foto: STA

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je danes napovedal, da se bo popoldne srečal z zastopniki NIJZ-a (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) in s svetovalno skupino za Covid-19. Nazadnje pa se namerava sestati še s predsednikom vlade Janezom Janšo. Ob tem še ni želel sporočiti za javnost kakšne ukrepe se namerava sprejeti, da bi zajezili vnos novih okužb s Hrvaške. 

 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer naklonjen uvedbi karantene, vendar pa šele čez nekaj dni, saj je turistom potrebno dati na voljo nekaj dni, da bi se lahko vrnili v Slovenijo tudi brez karantene. Tehnično bi bilo namreč težko izvedljivo, da bi bila več deset tisoč ljudem hkrati odrejena karantena, poroča STA.

Gantar je obenem še pozval vse tiste, ki se vračajo s Hrvaške, da če imajo možnost, da ostanejo v nekajdnevni izolaciji. Obenem vsem tistim, ki še razmišljajo, da bi dopust preživeli pri naših južnih sosedih, le-tega v tej državi toplo odsvetuje, saj število okužb z novim koronavirusom tam strmo narašča.

Na Hrvaškem so včeraj potrdili še 180 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okuženih v sosednji državi od 25. februarja, ko so zabeležili prvo okužbo. Naraščanje okužb na Hrvaškem čedalje bolj vpliva tudi na število okužb v Sloveniji, saj se jih vse več okuži na dopustu na Hrvaškem. Neuradno je na ta način v zadnjih dneh naraslo število okužb predvsem v Črnomlju. Hrvaški epidemiologi pojasnjujejo, da gre večinoma za mlade ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom na nočnih zabavah v gostinskih lokalih med počitnicami na obali.

Domen Mezeg/Nova24 TV