Zbrano zadostno število podpisov za referendum o Drugem tiru

Referendum o drugem tiru dobil zadostno podporo volilk in volilcev, foto: publishwall.com

Predstavnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je v Državni zbor vložil več kot 48 tisoč podpisov za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. Kljub temu državni sekretar Jure Leben trdi, da bo vlada projekt nadaljevala po zastavljenem načrtu. Naslednji načrt civilne iniciative je razpis datuma referenduma na dan predsedniških volitev, saj bi se tako zmanjšali stroški izvedbe preverjanja ljudske volje glede drugega tira.

Na novinarski konferenci je Kovačič tudi razkril ovadbo Vlade RS in predsednika vlade Mira Cerarja organom pregona, saj sta tako vlada kot njen predsednik po njegovih besedah “zavestno, z namenom oškodovanja, z lažnim prikrivanjem dejanskih okoliščin spravila v zmoto in pustila v zmoti slovenske državljane, jih s tem zapeljala, da v škodo svojega ali tujega premoženja opustijo podporo referendumu o drugem tiru”

Vlada kljub zadostnemu številu podpisov za razpis referenduma nadaljuje z izvajanjem projekta drugi tir. Kot je pojasnil Jure Leben, državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu, je vlada iz evropskih skladov že pridobila 44,3 milijone € za pripravljalna dela, julija si obetajo nov razpis v višini do 100 milijonov €, avgusta pa se pripravljajo še na tretji razpis EU. Prav tako pa v skladu z dogovorom s Koprskim občinskim svetom vlada upa, da bo do konca leta pridobila gradbena dovoljenja za razširitev obstoječega enocevnega predora na dvocevnega, zaradi česar je od podpore referendumu tudi odstopil koprski župan Popović.
Vlada ima časovni okvir za dokončanje prve faze do 2025, za drugo fazo pa bodo časovni roki znani šele jeseni.

Sebastjan J