Zaščiti se, uporabi kondom

Zaščita pri spolnih odnosih je najučinkovitejša oblika preventive pred okužbo s HIV-om

Prvi December obeležujemo kot svetovni dan boja proti AIDS-u, katerega so ZN razglasili leta 1988. V letošnjem letu je bilo v Sloveniji odkritih 33 novih primerov okužbe z virusom HIV, ki povzroča obolenje AIDS.

Začetki in izvor

Izvor virusa HIV so strokovnjaki izsledili v centralno Afriko, prvič pa naj bi se pri ljudeh pojavil v začetku 20. stoletja. Najbolj sprejeta teorija je, da se je prvi primerek virusa prenesel iz opic na njihove lovce zaradi stika krvi pri lovu ali kasnejšem uživanju njihovega mesa. Kljub temu, da so bili smrtni primeri zabeleženi skozi celotno 20. stoletje, začetki AIDS epidemije uradno segajo šele v leto 1980. Znanstveniki pa so predhodne primere smrti na podlagi shranjenih vzorcev obolelih oseb šele v kasnejših študijah izsledili v obdobja pred uradnim začetkom epidemije. Prvi primer prenosa virusa iz nosečnice na novorojenčka tako sega že v leto 1974.

Virus HIV se je na človeka prenesel iz opic

Čeprav je javnost zmotno po izbruhu epidemije prvotno okužbo z virusom HIV pripisovala zgolj homoseksualni populaciji, saj se je ta zaradi rizičnih oblik nezaščitenih analnih spolnih odnosov v LGBT skupnosti hitreje širila, pa je danes splošno znano, da so okužbi z virusom HIV izpostavljene vse osebe, ne glede na spol ali njihovo spolno usmeritev. Danes je po svetu z virusom HIV okuženih okrog 36,7 milijonov ljudi. Bolezen ni ozdravljiva in v primeru okužbe zdravljenje okuženih oseb traja ves čas njihovega življenja. Strokovnjaki pa ob enem opozarjajo, da javnost zaradi dostopnosti zdravil, ki so drastično povečala življenjsko dobo okuženih ponovno postaja vse bolj nepremišljena pri odnosu do varnih spolnih odnosov in zaščito pri okužbi z virusom HIV.

Prenos in okužba

Virus HIV se nahaja v telesnih tekočinah, kot so kri, spolnih tekočinah (predsemenski tekočini, spermi, izločkih nožnice/materničnega vratu) ter materinem mleku. Okužba s slino, solzami ali urinom ni mogoča, saj do sedaj ni bilo zabeleženega prenosa virusa, razen ob prisotnosti krvi v teh tekočinah. Okužba z virusom je tako mogoča pri nezaščitenih spolnih odnosih, pri prejemanju okuženih telesnih tekočin ali telesnih tkiv (kri, krvni pripravki, tkiva ali organi), pri deljenju onesnaženih igel, brizg ali drugih instrumentov, s katerimi se prebada ali prereže koža ter z okužene matere na otroka.

Virus se ne prenaša s kašljanjem, kihanjem, rokovanjem, objemanjem, poljubljanjem na lica ali na usta, če je poljub suh, uporabo jedilnega pribora in posode, z uporabo stranišč, tušev in brisač, s plavanjem v bazenih, ali s pikih komarjev ter drugih žuželk.

Zaščita, preventiva in testiranje

Strokovnjaki opozarjajo, da je najbolj učinkovita zaščita pred okužbo z virusom uporaba kondomov pri spolnih odnosih ter redno testiranje. Verjetnost okužbe narašča s številom spolnih partnerjev ter rizičnimi oblikami spolnih odnosov. Ker virusa v začetnih fazah okužbe razen s testiranjem ni mogoče zaznati v telesu je vsaka oblika nezaščitenih spolnih odnosov lahko usodna. Bolezen kljub zdravilom ni ozdravljiva, zdravljenje po okužbi pa traja celo življenje. Strokovnjaki v zadnjem času opažajo tudi povečane primere odpornosti virusa na obstoječa zdravila, zato je zaščita in preventiva še kako pomembna. Poleg tega strokovnjaki opozarjajo, da pri spolnih odnosih ne uporabljate pretečenih kondomov ali lubrikantov, ki bi lahko kondome pri spolnih odnosih poškodovali.

Kot v celotni Sloveniji, se tudi na Primorskem lahko testirate za morebitno okužbo z virusom HIV in sicer v Oddelku za medicinsko mikrobiologijo Koper ali v Centru za transfuzijsko dejavnost Izola. V Kopru je testiranje anonimno, vendar je odvzem krvi v Zdravstvenem domu, v Izoli pa testiranje ni anonimno. V obeh ustanovah je testiranje samoplačniško, brezplačno testiranje pa lahko na zahtevo pacienta opravljeno tudi pri osebnem izbranem zdravniku.

Sebastjan J