Zaradi slabih vremenskih razmer ilegalni migranti že direktno v azilne centre po Sloveniji

Policisti imajo poleg stavke še vedno polne roke tudi ilegalnih migrantov in njihovih tihotapcev, foto: facebook

Med tem, ko je Slovenija svojo pozornost posvečala izvolitvi novih lokalnih oblastnikov, pa so bili policisti PU Koper ta vikend zopet polno zaposleni z ilegalnimi migranti in njihovimi  tihotapci. Prestregli so kar 45 ilegalnih migrantov, Slovenija pa je pridobila 12 novih potencialnih državljanov – azilantov.

V nedeljo, 18. 11. na dan volitev, so operaterji RECO (Regijski centri za obveščanje) prejeli klic tujcev, ki so potrebovali pomoč. Na podlagi klica so policisti PU Koper v bližini Brezovega Brda našli 3 iranske ilegalne migrante. Ti so bili zaradi vremenskih razmer ob ilegalnem prečkanju slovenske meje premraženi in v slabem zdravstvenem stanju. Zato jim je bila nudena zdravstvena oskrba, nato pa so bili odpeljani v azilni dom na okrevanje.

Policisti PU Koper so tako med 45. ilegalnimi migranti obravnavali 10 Irančanov,  7 Alžircev, 5 Iračanov, 4 Libijce in 4 Kitajce, 3 Afganistance in 3, po 2 ilegalna migranta iz Sirije, Pakistana in Tunizije ter po enega iz Bangladeš, BiH in Kube. 12 novih azilantov pa sestavlja 8 Irančanov, 2 Pakistanca, 1 Afganistanec  ter 1 ilegalni migrant iz Bangladeša.

Italijanski azilanti organizirano čez Slovenijo ilegalno tihotapili migrante

Policisti PU Koper so tudi obravnavali kar dve organizirani skupini ilegalnih migrantov.

V soboto ob 2.20 so policisti s pomočjo termovizije opazili skupino oseb v bližini Dragonje. Kasneje so prijeli 4 osebe, državljane Kitajske. V postopku so ugotovili, da so trije brez potnega lista, eden pa ga je imel pri sebi. Istočasno je bil na MP Sečovlje (vstop v Slovenijo) v postopku 25-letni državljan Kitajske (z urejenim statusom v Italiji), ki je imel v vozilu v torbici tri potne liste oseb, prijetih pri ilegalnem prehodu.
V nedeljo ob 16. uri pa so policisti v Markovščini ustavili osebno vozilo Opel Zafira. Voznik je bil 44-letni državljan Tunizije (z dovoljenjem za prebivanje v Italiji), v vozilu pa sta bila še dva državljana Tunizije in državljan Alžirije.

Za kitajskega tihotapca je preiskovalni sodnik že odredil pripor, Tunizijec pa je bil pred preiskovalnim sodnikom zaslišan v ponedeljek.

Uredništvo