Zaradi neizpolnjenih političnih obljub zapira vrata tudi NLB Sežana

NLB zapira poslovalnice po Sloveniji, foto: Andrej P

V ponedeljek bo svoja vrata zaprla tudi poslovalnica NLB Sežana. Njeno zaprtje prihaja kot pogoj  zaradi neizpolnjenih prodajnih zavez Evropski komisiji za NLB, ki jih je obljubila, a nikoli izpolnila slovenska vlada. Poslovanje vseh strank bo iz zaprtih poslovalnic preneseno na najbližjo poslovalnico v ponedeljek, komitenti pa se lahko odločijo tudi za poslovanje v katerikoli drugi poslovalnici. Prehod na drugo poslovalnico jim bo brezplačno uredila kar NLB.

Politiki v škodo ljudem

Zapiranje kar 14 poslovalnic NLB v Sloveniji, poleg Sežane še Videm-Dobrepolje, Borovnica, Rakek, Ormož, Dobova, Žužemberk, Gornji Petrovci, Križevci pri Ljutomeru, Gorenje, Črna na Koroškem, Jarše, Moravče in Ig. Do sredine leta 2019 naj bi NLB tako zaprla še poslovalnico na Dalmatinovi v Ljubljani, s čimer se bo število poslovalnic po Sloveniji zmanjšalo pod 100.

Zahteva po zaprtju poslovalnic je prišla od Evropske komisije zaradi neizpolnjevanja obljub Alenke Bratušek, ki se je zavezala k prodaji Banke NLB ter Mira Cerarja, ki je v ključnem trenutku prestavil zahtevano prodajo Banke NLB in s tem znižal njeno prodajno ceno letošnje leto.

Spomnimo, da je bila banka NLB leta 2013 dokapitalizirana z davkoplačevalskim denarjem. Zaradi strogih stresnih testov pa smo na prepričevanje Alenke Bratušek in državnih medijev takrat sanaciji preplačali kar za milijardo €. Zaradi državne pomoči banki je vlada Alenke Bratušek takrat podala zavezo za prodajo banke. Te zaveze ni izpolnila niti Cerarjeva vlada, zato je prišel iz Bruslja ukaz za zmanjšanje poslovalnic NLB po Sloveniji.

Še naprej “blizu” komitentom

V NLB so pojasnili, da so kriterije za zapiranje poslovalnic »postavili po pregledu doseganja rezultatov poslovalnic in doseganja kriterijev, kot so donosnost, obseg poslovanja in možnost prenosa poslovanja v bližnjo enoto.«
»Vsako stranko smo s posebnim pismom obvestili o selitvi njenega poslovanja in z njo povezanimi podrobnostmi. Stranke se bodo lahko z novimi bančniki v njihovi novi poslovalnici lahko spoznale na dnevu odprtih vrat, ki bo 20. Decembra.« so še sporočili iz banke.

Najbližji poslovalnici za komitente sežanske NLB se tako premikajo v Koper in Novo Gorico.

Iz banke so zaradi ogorčenja nad zaprtjem poslovalnic v nekaterih krajih po Sloveniji še sporočili, da bodo za opravljanje enostavnih bančnih storitev v krajih, kjer so zaprli poslovalnice, do nadaljnjega na isti lokaciji ohranili bankomate. Za starejše ljudi so izpostavili možnost, da lahko informacije ali opravljanje določenih storitev uredijo kar prek telefona ali telefonske banke. »Trenutno strankam ponujamo tudi možnost obiska mobilnega bančnika na domu.« so v zaključku navedli v NLB.

Uredništvo