Zaradi eksplozije topovske granate iz prve svetovne vojne je umrl 64-letnik

NOVA GORICA – Včeraj, 20. januarja ob 14.31 uri, je bila policija s strani novogoriškega regijskega centra za obveščanje obveščena o eksploziji granate, po naših informacijah, v naselju Voglarji pri Novi Gorici. Telesnim poškodbam je podlegel 64–letni domačin.

 

Poleg novogoriških policistov in kriminalistov so bili na kraju nesreče bombni tehniki iz Oddelka za protibombno zaščito specialne enote policije, pridružil pa se jim je tudi bombni  tehnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi.

Z  zbiranjem obvestil in ogledom tragične nesreče je bilo med drugim ugotovljeno, da  je moškemu pred vhodom v garažni prostor stanovanjskega objekta eksplodiralo neeksplodirano  eksplozivno  sredstvo oziroma topovska granata kalibra 75 mm, francoske izdelave, ki je izvirala iz obdobja prve svetovne vojne. Domačin je zaradi eksplozije topovske granate na kraju podlegel hudim telesnim poškodbam. Kasneje je dežurna zdravnica ZD Nova Gorica na kraju lahko le potrdila njegovo smrt.

Zaradi eksplozije nevarne ostaline iz časa prve svetovne morije je na nastala tudi materialna škoda na stanovanjskem  objektu. O tragediji je policija obvestila tudi pristojne
preiskovalno sodnico tamkajšnjega okrožnega sodišča in novogoriško državno tožilstvo Policija tudi danes nadaljuje s preiskavo vseh okoliščin eksplozije.

 

Opozorilo policije
Policisti PU Nova Gorica opozarjajo, da se v primeru morebitne najdbe neeksplodiranega nevarnega sredstva ne dotikate, ampak takoj pokličete pristojne službe, klic v sili 112 (http://www.sos112.si/slo/page.php?src=os51.htm) oziroma interventno številko 113. Zanje bodo poskrbeli strokovnjaki za zaščito pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Znano je, poudarja novogoriška policijska uprave, da je na območju Primorske še vedno precej izredno nevarnih neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa obeh svetovnih vojn. V preteklosti pa se je zaradi neprimernega ravnanja z njimi zgodilo več nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami, žal pa tudi s smrtnimi žrtvami.

Uredništvo