Zanimanje za cepljenje izrazilo več kot 70 tisoč Slovencev

Interes za cepljenje proti koronavirusu je izrazilo že več kot 70 tisoč ljudi, so pokazali podatki ministrstva za javno upravo. Prva naj bi v Slovenijo prispela cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, po besedah premierja Janeza Janše po ocenah pa bomo prejeli približno 50 tisoč odmerkov konec decembra. Evropska komisija bo medtem izkoristila možnost nakupa še dodatnih 80 milijonov odmerkov Moderninega kandidata za cepivo proti covidu-19. Poleg tega je Moderna potrdila, da je mRNA-1273 možno lokalno prevažati v nadzorovanih pogojih v tekočem stanju pri 2 do 8 stopinj Celzija. Ta pomembna novost bo pripomogla k lažji distribuciji cepiva na težje dostopna mesta. 

 

Interes za cepljenje s cepivom proti covidu-19 je z oddajo vloge prek portala e-uprava do danes zjutraj izrazilo že več kot 71.900 ljudi, kažejo podatki ministrstva za javno upravo. Slovenija bo okviru skupnega nakupa EU prejela približno 58.500 Pfizerjevih cepiv v mesecu decembru 2020, pa je sporočil predsednik vlade. Medtem se v bolnišnicah že pospešeno pripravljajo na cepljenje zaposlenih. V skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti koronavirusu bodo v Sloveniji najprej cepili zdravstvene delavce in sodelavce ter zaposlene in oskrbovance v domovih za starejše.

Pogoj za začetek cepljenja je, da Evropska agencija za zdravila (EMA) odobri cepivo. Odločitev, ali bo Ema odobrila cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha za uporabo, bo po napovedih znana v ponedeljek. Po odobritvi cepiva je predvideno, da se bo kampanja cepljenja začela po vseh državah članicah EU hkrati. In kot je v četrtek napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, se bo cepljenje po celotni EU začelo 27., 28. in 29. decembra.

Cepivo Moderne bo v Sloveniji na voljo po vsej verjetnosti že januarja

Evropska komisija je izkoristila možnost, da za države članice EU kupi dodatnih 80 milijonov odmerkov mRNA-1273, kar pomeni, da bo skupno kupila 160 milijonov doz Moderninega cepiva. Po besedah premierja, bi v Slovenijo cepivo Moderne lahko prispelo že januarja.“Cenimo zaupanje v Moderno in mRNA-1273, našega kandidata za cepivo proti covidu-19, kar dokazuje tudi sporazum z Evropsko komisijo o večji dobavi,” je povedal Stéphane Bancel, glavni izvršni direktor Moderne. “Sedaj, ko fokus premikamo na pripravo dostave našega kandidata za cepivo ter čakamo pozitivno mnenje agencije EMA in drugih regulatorjev, kot vedno ostajamo zavezani sodelovanju z vladami in partnerji po vsem svetu pri naslavljanju te pandemije.”

 

Moderna je posodobila svoj načrt za distribucijo mRNA-1273, ki sedaj vključuje lokalni prevoz v nadzorovanih pogojih v tekočem stanju pri od 2 do 8 stopinj Celzija. Ta pomembna novost olajša logistično breme prevoza cepiva na bolj oddaljene lokacije in zagotavlja, da se ovire za cepljenje zmanjšajo. Kot je že bilo napovedano, ostane mRNA-1273 stabilen 30 dni pri običajnih temperaturah v hladilniku od 2 do 8 stopinj Celzija. Te informacije so bile posredovane na včerajšnjem srečanju VRBPAC v ZDA, nato pa je Svetovalni odbor FDA glasoval za podporo o nujni uporabi Moderninega cepiva proti koronavirusu v ZDA.

Sara Rančigaj/Nova24 TV