Zakaj Vlada kupuje pogonsko gorivo enkrat cenejše od državljanov?

Cena pogionskih goriv zopet občutno navzgor, foto: Matej L

Šarčeva Vlada je znova podražila pogonska goriva in sicer, boste za liter 95. oktanskega goriva sedaj odšteli 1.373 €, kar je 3 cente več. Za liter dizelskega goriva pa 1.354 €, torej 4.3 cente več. To je najvišja cena za bencin po Juniju 2015 in najvišja cena za dizel po Novembru 2014.

Trošarine in davki presegajo polovico cene za liter pogonskih goriv

Vlada kupuje pogonska goriva po občutno nižji ceni od preostalih Slovenk in Slovencev. Tako za liter 95. oktanskega goriva Vlada odšteje 0.590 € in za liter dizelskega goriva 0.652 €, kar je občutno nižje od končne regulirane cene goriv za končne potrošnike.

Tako ob nakupu  litra natočenega goriva v svoj rezervoar davkoplačevalci plačujejo Takso CO2, dodatke za zagotvaljanje prihrankov energije, podporo proizvodnji električne energije in na koncu seveda še krizni DDV. Zvišanje tega davka je kot protikrizni ukrep uvedla in nikoli odpravila Vlada Alenke Bratušek.

Na spodnji sliki si lahko ogledate natančen prerez dajatev in davkov, ki jih plačujete ob polnjenju svojega jeklenega konjička.

Osnovna cena za gorivo in dajatve ter takse, ki so vključene v končno, foto: MGRT

Pisali smo že o visokih cenah goriv v naši državi, ki Slovenijo uvrščajo v med ekonomsko razvite države glede na visoke cene pogonskih goriv, v primerjavi z nekaterimi drugimi okoliškimi državami na območju Evrope.

Uredništvo