Začelo se je sojenje leta: zloraba prostitutk v novogoriškem klubu Marina!

Klub Marina je od januarja 2019 zaprt.

KOPER – Na koprskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje obtoženim v kazenski zadevi zloraba prostitucije, v Marina Sauna Clubu, Wellness & Spa na Ajševici pri Novi Gorici.

 

Spomnimo, januarja 2019 so do zob oboroženi policisti in kriminalisti izvedli več racij in hišnih preiskav v mestu in okolici, obkolili so Marino, jo preiskali, saj klub ni bil samo hram razvajanja in užitkov, ampak, tako policija in tožilstvo, klub je bil odprt zato, da bi posamezniki z zlorabo prostitucije bogateli. Po veljavni slovenski zakonodaji je prostitucija kot dejavnost dovoljena, njena zloraba pa je kaznivo dejanje.

 

Takrat, skoraj 11 mesecev nazaj so pridržali šest oseb: med njimi mariborskega poslovneža 45-letnega Dejana Šurbka, 50-letnega športnika, dobrodelneža in poslovneža Jožeta Kojca, in 52-letno Vesno Ternovec, ki so, tako tožilstvo, preko mariborskega podjetja Cratos d.o.o. kot solastniki oziroma direktorji tega podjetja, zlorabljali prostituiranje žensk, v tem primeru 413. prostitutk, ter si na tak način med leti 2014 in 2019 pridobili okoli 21 milijonov premoženja!

 

 

Klub je po besedah tožilstva v dobrih štirih letih obiskalo približno 150 tisoč moških: ” Vanj ženske niso imele vstopa, če niso bile prostitutke,” je povedala tožilka Tina Lesar in dodala, da so moški za vstop v prostor plačali med 60 in 85 evrov, prostitutke, ki so ravno tako plačale vstopnino, pa po 70 evrov za en obisk, pri čemer je hudodelska združba obtožencev pod krinko gospodarske dejavnosti zadržala vstopnino prostitutk – po 70 evrov.

 

Na zatožni klopi je manjkal obtoženi poslovnež Sergeja Racman, nekdanji lastnik ljubljanskega Koloseja, za katerim se je izgubila vsaka sled. Za njim je od poletja 2019 razpisana mednarodna tiralica interpola. Po nekaterih namigih naj bi se Racman, eden najbogatejših Slovencev, pred roko pravice skrival v Kanadi.

Po izjavi Tine Lesar, okrožne državne tožilke, bodo Racmanu sodili v ločenem postopku.

 

Rezultat iskanja slik za tiralica sergej racman

Iščejo ga s tiralico.

 

“Zagrožena kazen za zlorabo prostitucije je od 3 do 15 let zapora.”

 

Obtoženi Kojc, nekdanji lastnik kluba, ki je od 25. 1. priprt v Solkanu, se je izrekel za nedolžnega, njegov zagovornik Franci Matoz je zanj predlagal odpravo pripora, o čemer bo odločal senat, prav tako so odpravo pripora predlagali za direktorja Cratosa, Šurbka, ki ga zastopata Janez Koščak in Peter Žnidaršič iz Odvetniške pisarne Čeferin, tudi on je nedolžen, je povedal sodišču. Direktorica zdaj že zaprtega kluba, v iških priporih priprta Ternovčeva, se je izrekla za nedolžno, tudi zanjo je odvetnica Tea Mlinar Kovačič predlagala, da ji odpravijo pripor.

 

Obtoženi trdijo, da so se ženske prostituirale prostovoljno, da ni bilo nobene zlorabe ali prisile, ker naj bi bile v težkem finančnem položaju, nasprotno: ” Vozile so mercedese, porscheje, audije, vrednost vsakega avtomobila je bila med 80 in 100 tisoč evrov,” je povedal zagovornik Koščak.

 

Žnidaršič in Koščak, ki sta predlaga izločitev vseh dokazov, ki da so bili pridobljeni nezakonito, sta sodnico Tatjano Pavlovec opozorila, da je bilo v teh letih v klubu veliko nadzorov s strani več ministrstev, inšpekcijskih služb in drugih, pa ni nikoli nihče ugotovil nepravilnosti. ” Tajni policisti so leto dni hodili v klub po službeni dolžnosti in uporabljali usluge kluba in žensk na račun države, a niso povedali, da bi bilo kaj narobe, ” sta pojasnjevala na predobravnavnem naroku.

Zelo slikovito sta opisala, da so policisti jedli škampe, jastoge, kaviar v neomejenih količinah, pili, kar in kolikor so želeli, vse po službeni dolžnosti, se kopali, masirali in razvajali s prostitutkami.

 

Prostitutke so bile tujke, prišle so iz Romunije, Ukrajine, Albanije, nekdanjih držav Jugoslavije.

 

Vsi obtoženi zaradi domnevne zlorabe prostitucije so; Šurbek Dejan, Kojc Jože, Ternovec Vesna (vsi v priporu), Sergej Racman, Mavrič Romeo, Harej Nena, Petrovčič Edita, Vendramin Tjaša, Gorjan Suzana, Lazar Lucija, Škarabot Ana, Vižintin Andreja, Žnideršič Arjana, ter priprta Serban Marian Adriian in Donose Aurel.

M. K.