Za vrnitev s Hrvaške PCR test ni več potreben

Dubrovnik. FOTO: Pixabay

Za vstop v Slovenijo bo od sobote poleg negativnega PCR testa spet veljaven tudi hitri test, je na včerajšnji seji odločila vlada. Test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa.

 

Hitri test je ustrezen, če je opravljen v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji, in je naveden na seznamu hitrih testov EU.

Za osebe, ki so prebolele covid-19, in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

Vlada je spremenila tudi pogoje za prihod z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Oseba, ki prihaja s takšnega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu.

 

Novost je, da mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni, poroča STA. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Sara Kovač/Nova24TV