Za vikend v Pliskovico na kraške dobrote v objem kraškega kamna

Pliskovica vabi na Dan odprtih borjačev, foto: pliskovica.si

V Pliskovici na Krasu so ta vikend domačini pripravili pestro dogajanje za obiskovalce. Združeni potekata prireditvi Festival kamna ter Dan odprtih borjačev, ki sta v preteklosti vsaka zase privabili številne obiskovalce tako iz Slovenije kot zamejstva, organizatorji pa so se letos odločili združiti oba dogodka, saj so prepričani, da bodo tako lahko svojim obiskovalcem ponudili še pestrejše dogajanje in predstavili pristne šege in običaje kraškega prebivalstva.

Obdelava kamna je naporen proces, a nastala umetnina je edinstvena, foto: pliskovica.si

Kamen je za Kras in njegove ljudi od nekdaj del življenja, od gradbenega materiala, ki je viden na vsakem koraku, do surovine za umetniška dela, ki še danes krasijo marsikatero kraško domačijo. Festival kamna je tako poklon stari kraški tradiciji in je posvečen kamnoseštvu in kamnarstvu. V Pliskovici si boste lahko ogledali razstavo kamnoseških izdelkov na prostem, prikaz obdelovanja kamna, udeležili pa se boste lahko delavnic, strokovnih predavanj, za vas pa so pripravili tudi rekreativne in kulturne dejavnosti povezane s kamnom. Osrednji dogodek Festivala kamna pa je državno tekmovanje mladih kamnosekov, predtekmovanje za udeležbo na evropskem tekmovanju Euroskills.

 

Med najbolj poznane kraške dobrote sodita Teran in pršut, foto: kmetija-mahnic.si

Odprti borjači pa so tisti gurmanski dogodek, ki obiskovalcem nudi vpogled v življenja in delo domačinov ter okoliških vasi. Sinonim za Kras sta kraški pršut in kraški Teran, katera boste lahko poskusili v številnih odprtih vinskih kleteh domačij, Kras pa poleg najbolj poznanih dobrot nudi številne druge manj znane jedi, s katerimi vam bodo domačini z veseljem postregli ter tako razvajali vaše brbončice.

Poleg tekmovanja mladih kamnosekov in degustacij na odprtih borjačih, ki bodo letos odprti tudi v nedeljo, organizatorji pripravljajo še pester spremljevalni program; obrtniško tržnico, različne delavnice, predstavitve in prikaze, pohode, otroško animacijo, kulturne vsebine, sobotni zabavni večer, kulturni program,…

Zato vljudno vabljeni ta vikend v Pliskovico!

Sebastjan J