Za razstrelitev bankomata v Divači pet let in pol zapora

Iz bankomata sta si Ivan Ivanović in neznani sostorilec vzela skoraj 55 tisoč evrov. Foto: PU Koper

KOPER – Koprski kriminalisti so lani obravnavali pet vlomnih tatvin v bankomate na Primorskem. Preiskavo so zaradi načina vlomov in drugih okoliščin vodili kot enotno. Spomnimo, najmanj dva sostorilca sta v Divači, Senožečah in na Škofijah s plinsko eksplozijo odtujila večje vsote denarja, v Pobegih in Komnu pa je ostalo pri poskusu, eksplozija je zatajila. Na izvijaču v Pobegih, s katerim naj bi storilec poškodoval loputo bankomata, so našli biološke sledi enega storilca, v Divači pa na lepilnem traku, ki je obdajal žico, isti DNK.

 

DNK so policisti identificirali preko prümske pogodbe z Nizozemsko in 19. januarja ob vstopu v Slovenijo, na počivališču pri mejnem prehodu Pince prijeli 34-letnega Ivana Ivanovića, državljana Srbije in Bosne in Hercegovine.

Ivanoviću, ki je sojenje preživel v koprskem priporu, je okrožno državno tožilstvo očitalo veliko tatvino in povzročite splošne nevarnosti v Divači v noči na 16. april 2019 in vlomno tatvino v bankomat v Pobegih s 14. na 15. junija lani, ker pa je eksplozija zatajila, je ostalo pri poskusu kaznivega dejanja. 

Iz bankomata je Ivanović s sostorilcem ukradel 54.470 evrov, ob eksploziji sta povzročila za 43 tisočakov škode.

Ivanović je krivdo zanikal. Zagovarjal se je, da je bil na navedena datuma v Italiji, aprila v Ferrari, junija pa v Milanu.

Sodnik Matevž Gros ga je v četrtek spoznal za krivega po dveh točkah obtožnice za kaznivi dejanji v Divači. Ker ni gotovo, da je bil DNK na izvijaču v Pobegih njegov, pa ga je sodišče poskusa tatvine oprostilo. Obsojen je na pet let in pol zapora. Vrniti bo moral tudi odtujeni denar in povzročeno škodo, skupaj 97 tisoč evrov.

Uredništvo