Za ilegalne migrante že polovične zaporne kazni

Ta vikend je zopet postregel z novimi slovenskimi državljani, foto: EPA

Sodna praksa v tujini je pokazala, da sodišča ilegalnim migrantom prisojajo precej nižje zaporne kazni, v primerjavi z avtohtonim prebivalstvom za ista kriminalna dejanja. Taka praksa pa sedaj očitno postaja stalnica tudi v Sloveniji.

V prispevku o vlamljanju ilegalnih migrantov v objekte na Primorskem, smo poročali o primeru domnevnega Maročana, ki ga je policija zaradi tihega alarma zalotila kar med krajo v trgovini na Jelšanah. Maročan je bil sicer ob prijetju med ropanjem trgovine brez osebnih dokumentov, kasnejša raziskava pa je pokazala, da je ilegalni migrant že stari znanec policije. Tako je prvič skušal v Slovenijo vstopiti z vlakom, kjer se je legitimiral s ponarejenimi dokumenti druge države. Ob zadnjem vstopu pa se je legitimiral s ponarejenimi dokumenti Maroka.

Namesto enega leta, za ilegalnega migranta zgolj 4 mesece zapora

Za kriminalno dejanje velike tatvine je po 205. členu Kazenskega zakonika predpisana zaporna kazen od enega do osmih let.
– če je storil tatvino tako, da je z vlomom, vdorom ali drugačnim premagovanjem večjih ovir prišel v zaprto stavbo, sobo, blagajno, omaro ali druge zaprte prostore;

To čudno sodno prakso “vzgojnih” kratkotrajnih zapornih kazni za kriminalna dejanja ilegalnih migrantov, v primerjavi z dolgotrajno zaporno kaznijo za avtohtono prebivalstvo, smo do sedaj lahko videli samo v novicah iz tujine. Sedaj pa ta čudna sodna praksa privilegiranja ilegalnih migrantov v primerjavi z domačim prebivalstvom očitno postaja tudi realnost slovenskih sodišč.

Ilegalci na poti čez Slovenijo tudi čez vikend

Tudi ta vikend so policisti PU Koper zalotili več poskusov ilegalnega prehajanja državne meje, enega ilegalnega migranta pa smo zopet prejeli nazaj iz Italije. Tako so policisti ta vikend ujeli 13 ilegalnih migrantov, 5 Iračanov, 2 Alžirca, 2 Pakistanca, 2 Turka ter 1 Iračana. Enega Indijca nam je Italija vrnila.

Od 13 obravnavanih ilegalnih migrantov, jih je 5 tekom postopkov prosilo za azil, ostale pa smo do prihodnjič vrnili nazaj na Hrvaško.

Uredništvo