Vzpostavljena brezplačna avtobusna linija na relaciji Umag-Izola

Izolski župan Danilo Markočič, piranski župan Đenio Zadković in župan Umaga Vili Bassanese. Fotografiji: Občina Piran

Z današnjim dnem je v sklopu čezmejnega projekta IstraConnect programa Interreg V-A Slovenija – Hrvaška začela delovati brezplačna pilotna avtobusna linija na relaciji Umag–Buje–Kaldanija–Plovanija–Kaštel–Sečovlje–Lucija–Portorož–Izola.

 

Cilj projekta, pri katerem sodelujeta slovenski občini Izola in Piran ter hrvaški Buje in Umag, je krepiti partnerstvo med javnimi organi in deležniki skozi razvoj modela multimodalnega javnega potniškega prevoza za prebivalce obmejnega območja.

IstraConnect-pocetna-konferencija-2022_2.jpg

“Redna pilotna avtobusna linija je bila vzpostavljena na podlagi analize potreb in želja uporabnikov. Projektni partnerji jo bodo skušali prilagajati ciljnim skupinam na način learning by doing. Poseben poudarek bo na spodbujanju različnih oblik trajnostnega prevoza, med drugim uporabe koles, ki jih bo mogoče prevažati na avtobusu. Namen vzpostavitve te linije je namreč ponuditi prebivalcem obmejnega območja trajnostno alternativo prevoza na njihovih vsakodnevnih poteh (avtobusna linija deluje vsak delavnik in v prilagojeni obliki tudi med vikendi),” so navedli izolski občinarji.

Projekt se je pričel junija letos in traja 13 mesecev, do julija 2023. Njegova vrednost znaša 467.154 evrov, od katerih Evropski sklad za regionalni razvoj sofinancira kar 397.081 evrov.