Vse informacije o novih bonih: kaj prinašajo, kako jih unovčiti, po čem se razlikujejo od lanskoletnih?

FOTO: Občina Piran

Prebivalcem Slovenije so od danes na voljo novi boni, ki jih je mogoče do konca leta uporabiti v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Upravičenci novega bona (Bon21), ki so osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 30. 6. 2021, bodo tudi letos lahko bone unovčili pri ponudnikih povsem enostavno, z osebnim dokumentom. Bon bo mogoče unovčevati po delih in ga prenašati na drugo osebo enako kot lani. Za prenos bona in unovčevanje bonov mladoletnih oseb bo spet potrebno izpolniti obrazce. Polnoletnim državljanom pripada 100 evrov, mladoletnim pa 50 evrov bonov, ki so evidentirani kot dobroimetje v informacijskem sistemu eDavki.

 

Vrednost bonov je od danes evidentirana kot dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave RS (Furs) eDavki, je razvidno iz vpogleda v sistem. Posamezniki lahko svoje stanje bona spremljajo v mobilni aplikaciji eDavki. Državljani bodo bon lahko unovčili v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledali si bodo lahko razstave, obiskali zabaviščne parke in smučarske centre.

Postopek unovčitve bonov bo zelo podoben unovčitvi lanskih turističnih bonov. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v Fursovem sistemu. Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku.

Ključni razliki med turističnim bonom in novim bonom (BON21)
Vrednost turističnega bona za odrasle je 200 eur, za mladoletne pa 50 eur. Vrednost BON21 za odrasle je 100 eur, za mladoletne pa 50 eur. Turistični bon je mogoče porabiti za nočitev in za nočitev v zajtrkom. BON21 je mogoče porabiti za turistične, gostinske, športne in kulturne storitve. Podroben seznam dejavnosti je objavljen na spletni strani Finančne uprave RS. Ponudniki BON21 lahko unovčevanje bona omejijo na določen minimalni znesek.

Lanski in letošnji bon lahko kombinirate
Bone bodo tisti državljani, ki lanskih še niso porabili, lahko tudi kombinirali pri istem ponudniku, seveda za namen, za katerega so bili boni izdani. Skupno so boni sicer vredni 192,2 milijona evrov.

 

Državljani sicer še niso v celoti izkoristili starih oz. turističnih bonov, za katere je država namenila 345 milijonov evrov. Od začetka unovčevanja, torej od 19. junija lani, jih je bilo do nedelje unovčenih 1.054.378 v skupni vrednosti 149,68 milijona evrov. To pomeni, da je bilo unovčenih 51,5 odstotka vseh bonov in 41,9 odstotka njihove skupne vrednosti.

Pomemben nasvet: Vsi upravičenci, ki želijo unovčiti BON21, naj se predhodno obvezno dogovorijo s ponudnikom storitve, ali lahko pri njih unovčijo BON21 in v kakšni višini. Vse informacije dobite na spletni strani Finančne uprave, na številki 08 200 1005 ali na elektronski naslov [email protected].

Anita Gužvič/Nova24TV