Vremenske ujme ne bodo ponehale

Prehodna ujma bo ohladila ozračje.

Naše kraje v popoldanskih urah prehaja izrazita hladna vremenska fronta, ki prinaša poslabšanje vremena,  ponekod s padavinami in nevihtami ter občutno osvežitvijo. Ponekod že prihaja do močnejših neviht, na Tržaškem se je okrepil tudi močan južni veter. V večernih urah, ko bo vremenska fronta prehajala naše kraje, se bodo padavine povsod okrepile, ponekod bodo nastajale tudi močnejše nevihte z nalivi ali krajevnimi neurji. Ob morju bo prehodno zapihal okrepljen severni do severozahodni veter.

Gre za solidno hladno vremensko fronto, povezano s ciklonskim območjem, ki sega od Skandinavije do Alp in ki bo danes prešla precejšen del Evrope. V celoti bo zaobjela tudi naše kraje, na južni strani Alp se že poglablja ciklonsko območje. Fronto v primerjavi z dosedanjim dogajanjem spremlja občutno bolj svež zrak. Zaradi velike razlike v temperaturi in hitrega vdora hladnejšega zraka se bo v ozračju ob njenem prehodu povečal vpliv na vremensko občutljive ljudi.

Z današnjo hladno vremensko fronto se zaključuje tretji letošnji vročinski val, ki se je, podobno kot ostala dva, le deloma dotaknil naših krajev in je bil tako kratkotrajen. Tudi tokrat posebnih temperaturnih ekstremov ni bilo. Tekoče poletje pa se še enkrat potrjuje kot poletje razmeroma pogostih in kolikor toliko enakomernih sprememb. Otoplitve in ohladitve so se doslej povečini vrstile vsakih 7 do 10 dni. Okrepitve subtropskega grebena so se pogosto zaključile s pronicanji bolj svežega atlantskega ali severnega zraka, kot se bo zgodilo tudi nocoj. Posledice prehoda današnje fronte bomo začutili zlasti v prvi polovici tedna, medtem ko se bo v drugi polovici vremenska slika stabilizirala in bo postopno spet poletno toplo.

Jutri bo sprva več sončnega vremena, v popoldanskih urah pa bo več spremenljivosti. Nastajale bodo krajevne nevihte, ki bodo manj verjetne ob morju. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Vse te dni ne bo posebne vročine, prehodno bo pihala šibka do zmerna burja. V drugi polovici tedna se bo stanovitnost povečala in bo prevladovalo sončno ter toplejše poletno vreme.

Sebastjan J