Vojni veteran zaradi sodniške napake izgubil dom, 26. mesecev preživel v avtomobilu, v njegovi domačiji pa migranti!

Boril se je za domovino, potem pa živel v avtu, pozabljen od vseh. FOTO: Slovenske novice

DIVAČA –  55 – letnemu vojnemu veteranu, Zmagu Ražmu, se je pred slabimi petimi leti zgodila huda krivica. Po tem, ko je njegovo gradbeno podjetje Zelena mavrica d.o.o. zašlo v finančne težave, sam je povedal, da se je to zgodilo zaradi plačevalne nediscipline naročnikov, mu je Okrajno sodišče v Sežani leta 2015 na predlog upnika prodalo dom. Gre za veliko domačijo, ki so jo leta 1957 kupili Ražmovi starši. V Barki, v Vremskem Britofu, ki spada v občino Divača, je živel od rojstva, ostal, ko so se njegovi sorojenci preselili in si ustvarili svoje družine, ko mu je umrl oče, in nazadnje še mama, v 93. letu starosti. Umrla je po dolgotrajni bolezni, bila je brez obeh nog, zanjo je Zmago skrbel do zadnjega diha, potem pa v hiši leta 2014 ostal sam.

 

Hiša in dve parceli prodani za pet tisočakov

Kakšno leto po materini smrti je Zmagu Okrajno sodišče v Sežani, zaradi dolga 26.922,08 evra prodalo dve parceli, na eni od njih je stala domačija, Novomeščanu M. C. za 5 tisoč evrov! Kako?

Okrajna sodnica in hkrati predsednica sežanskega sodišča Aleksandra Mirc Gombač, ki je vodila postopek prodaje, je pridobila izvedensko mnenje cenilca kmetijske stroke, Vojka Vidriha, ki je septembra 2014 ocenil del zemljišča na 2814 evrov. V izvedenskem mnenju je pojasnil, da je ocenil le del ene parcele, drugega dela zemljišča in tistega, na katerem stoji domačija pa ne, saj je pozidano. Za pozidane dele zemljišča, tako kmetijski izvedenec, je pristojen cenilec gradbene stroke.

Sodišče temu ni sledilo, nepremične z izklicno ceno – za parcelo s hišo 0 evrov, za košček nepozidane parcele 2.814 evrov -, so prodali za drobiž.

Pa še nekaj je bilo narobe, to je Ražem ves čas trdil: “Sežansko sodišče je kupca mojih parcel pozvalo, da pridobi odločbo Upravne enote Sežana, s katero bo pravni posel na dražbi licitiranega zemljišča odobril, toda to vlogo so zavrgli, da posla ne morejo odobriti, saj sta obe parceli pozidani. Sodnica pa je zavrnilno odločbo uporabila kot pritrdilno.”

 

Zmaga so dve leti po prodaji deložirali

Vojni veteran je izgubil vse: stanovanjsko opremo, delovne stroje, osebne stvari, ostali so mu dokumenti, obleka in posoda. Bil je ponižan. Prve tedne po deložaciji, pravi, je živel pri prijatelju, kakšen dan prespal pri sorodnikih, sicer pa v skoraj 20 let starem renaultu, v primorskih gozdovih, na območju medvedov. Povedal je, da so bili pogoji kruti, poleg vsega je ponoči, kar nekajkrat opazoval ilegalne migrante, kako se smukajo skozi gozdove in se spraševal, ga bodo opazili, skušali okrasti? Lokacije je večkrat menjal. Umival se je pri dobrih ljudeh, poleti v reki Rižani. Nekdanji obrtnik, ki službe ni imel več, se je preživljal s socialno pomočjo.

 

26 mesecev je spal v primorskih gozdovih, v 19 let starem avtomobilu, obdan s skrbmi, migranti, mrazom in pomanjkanjem. 

 

 

Zmago Ražem na vratih svojega doma. FOTO: Primorska24

 

Sodišče naredilo napako

23. decembra 2019 je v sodni poravnavi, ki je potekala na koprskem okrožnem sodišču, sklenil sporazum. V poravnalnem naroku pravde Ražem proti Republiki Sloveniji, ki ga je vodila sodnica Petra Leskovic Potočnik, je z državnim odvetništvom dosegel dogovor, da zaradi napake Okrajnega sodišča v Sežani dobi 52 tisočakov odškodnine, povrnitev stroškov odvetnika, ki ga je zastopal, vrnjeno domačijo, ključ in obe parceli. Kupcu Novomeščanu M. C., je sodišče dodelilo 60 tisočakov odškodnine. Če sem prištejemo še stroške sodnih procesov, taks in drugega, je napaka zelo draga, preko 120 tisoč evrov.

Kdo bo pokril sodniško napako? Davkoplačevalci!

Sodniška napaka gre na račun davkoplačevalcev, sodnica, ki je vodila postopek prodaje Ražmovih zemljišč, ne bo prevzela odgovornosti za nastalo škodo. Na podlagi 26. člena ustave za to odgovarja Republika Slovenija, ki je zato tudi prevzela odgovornost za plačilo odškodnine. M. K.