Vojna dopisnica Karmen Švegl o odpravi Janeza Janše v Kijev: Ljudje so obisk sprejeli kot veliko gesto podpore

Karmen W. Švegl. FOTO: Zaslonski posnetek, TV SLO

Dopisnica javne RTV Slovenija z vojnega območja v Ukrajini, Karmen Švegl, je v nedeljskem intervjuju za časopis Delo spregovorila o odpravi slovenskega predsednika vlade Janeza Janše z evropskima premierjema, poljskim Morawieckim in češkim Fialo, v oblegani Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Šveglova, s katero se je Janša, ko je bil na poti v Kijev, slišal tudi osebno po telefonu, je med drugim spregovorila tudi o izjavah nekaterih slovenskih levih politikov in njim naklonjenim medijem, da je bil obisk tvegan in da so tvegali neposreden Natov konflikt z Rusijo. Pa tudi o tem, da so Slovenke in Slovenci, ki niso obremenjeni z notranjo politiko, pot v Kijev sprejeli izjemno pozitivno.

 

Vojna dopisnica Karmen Švegl oboroženi spopad v Ukrajini že več tednov spremlja in o njem poroča neposredno iz vojnega žarišča. Zanjo obisk treh premierjev evropskih držav v obleganem Kijevu ni bil nekaj novega, saj je v preteklosti že doživela, kako so denimo ameriški voditelji prihajali v Afganistan, pa tega novinarji niso vedeli, dokler niso tam tudi pristali.

“Tukaj je bilo drugače. Objavili so, da so prečkali mejo, in prepričana sem, da so tudi Rusom vnaprej dali koordinate, kje bodo potovali. Hoteli so jim dati jasno vedeti, da če bodo napadli ta vlak, so napadli ne po pomoti, ampak z razlogom, in s tem bi definitivno tvegali konflikt z Natom,” v nedeljskem intervjuju za časopis Dela razlaga Šveglova, ki meni, da potovanje treh premierjev v Kijev zatorej ne gre opisovati kot skrivno akcijo, kot so po njenih besedah, “pametovali nekateri v Slovenijii”. Ves čas so namreč vsi vedeli, kje se predsedniki vlad nahajajo, Poljaki so to, denimo ves čas tudi objavljali.

Janez Janša na poti v Kijev. Foto: Twitter

Šveglova v intervjuju razkriva, da je tisti dan dobila vsaj 40 sporočil Ukrajincev, ki jih je spoznala, pa tudi drugih novinarjev, od Danske do Poljske in Francije, ki so v tem obisku vsi videli resnično veliko gesto. “Neko dekle iz Kijeva mi je napisalo: Lahko si srečna, da živiš v državi, kjer je premier pripravljen tvegati življenje za ljudi neke druge države. Ljudje so to res sprejeli kot veliko gesto podpore,” je povedala vojna dopisnica, za katero je sicer Janez Janša v intervjuju v Odmevih s Tanjo Starič prejšnji teden dejal, da je tvegala bistveno več kot on sam.

Šveglova razume, da je s slovenske perspektive za nekatere morda drugače, a po njenih besedah so ljudje, ki niso obremenjeni z notranjo politiko, to gesto (Janševo pot v Kijev) doživeli kot “absolutno pozitivno”.

Vir: Nova24TV, T. F.