Voditelji Evropske unije na neformalni večerji na Brdu pri Kranju o aktualnih izzivih

Fotografije: Kabinet predsednika vlade RS

Predsednik vlade Janez Janša je nocoj na Brdu pri Kranju gostil neformalno večerjo voditeljev držav ali vlad držav članic EU. Evropski voditelji so opravili strateško razpravo o vlogi Unije na mednarodnem prizorišču glede na nedavne dogodke v Afganistanu ter razpravo o varnostnem partnerstvu AUKUS in odnosih s Kitajsko.

 

Evropski voditelji so se v strateški agendi za obdobje 2019–2024 že dogovorili, da si morajo prizadevati za strateško ukrepanje in povečati sposobnost samostojnega ukrepanja, da bi zaščitili evropske interese, ohranili evropske vrednote in način življenja ter sooblikovali prihodnost sveta. Zato mora EU postati odločnejša in učinkovitejša. Odnosi s strateškimi partnerji, tudi čezatlantskimi, in novimi silami morajo biti ključni del močne zunanje politike. Cilji EU na tem področju se niso spremenili, vendar je treba zaradi nedavnih dogodkov razmisliti o tem, kakšen bi bil najboljši način, da se dosežejo.

Skupno razumevanje svetovnih izzivov in načina njihovega reševanja ostaja ključno, ne glede na to, ali so izzivi povezani s podnebjem, energijo, trgovino ali varnostjo. Kot vedno pa je izjemno pomembna enotnost.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik vlade Janez Janša.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednik vlade Janez Janša.

Spletno uredništvo, vir: GOV