Vladni obisk v obalno-kraški regiji: Koga vse so obiskali premier in ministri?

FOTO: Vlada RS

Vlada Janeza Janše je bila danes na obisku obalno-kraške regije, ki jo sestavljajo občine Ankaran, Divača, Hrpelje – Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. Najprej so se člani vlade sestali na delovnem posvetu, sledili pa so ločeni programi predsednika vlade ter ministric in ministrov. V okviru obiska so se srečali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji. Obisk regije se je zaključil na javni tribuni o razvoju obalno-kraške regije.

 

Obalno-kraška regija je v letu 2020 prejela 67,75 milijona evrov dohodnine, kar je 5,43 milijona evrov več sredstev kot v letu 2019, ko so nekatere občine poleg dohodnine prejele tudi finančno izravnavo. V uvodnem nagovoru na delovnem posvetu je koprski župan Aleš Bržan pozdravil dobro delo vlade, izpostavil pa je tudi sprejem načrtov za zagotavljanje pitne vode, saj gre za najpomembnejši projekt za to območje.

Foto: Vlada RS

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša se je najprej odpravil na obisk Škofije Koper. Tam se je srečal s koprskim škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom. Sogovornika sta v pogovorih spregovorila predvsem o delovanju škofije na karitativnem področju in vlogi verskih skupnosti v družbi. Ob robu srečanja na koprski škofiji se je vpisal v častno knjigo gostov.

Foto: Vlada RS

Nato se je Janša odpravil na delovno kosilo z župani obalno-kraške regije (občin Ankaran, Divača, Hrpelje – Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana), kjer so se mu pridružili tudi naslednji ministri: Jernej VrtovecAndrej Vizjak in Zvone Černač. Predsednik vlade se je zatem odpravil na obisk podjetja Mahle Electric Drives Komen, d.o.o.

Foto: Vlada RS

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek se je najprej odpravil na omizje s podjetniki obalno-kraške regije na temo Načrta za okrevanje in odpornost, znotraj katerega si slovensko gospodarstvo obeta 427 milijonov evrov. “Sredstva tokrat ne bodo na voljo zgolj za mala in srednja podjetja, temveč tudi za velika,” je poudaril minister in dodal, da se programira nove dogovore za razvoj regij v smeri, da bi podprli več podjetij in projektov, morda tudi na področju digitalizacije. “Potrebujemo pa signal iz regij, kaj je za samo regijo dejansko potrebno in pomembno. Dogovori so nenazadnje mehanizem”.

Obalno-kraška razvojna regija se lahko po besedah Počivalška pohvali s kazalniki razvitosti, ki so vsi nad slovenskim povprečjem. “Poleg osrednjeslovenske regije je edina z nadpovprečnim BDP na prebivalca. Tudi po produktivnosti sledi osrednjeslovenski regiji. Nadpovprečna sta še razpoložljivi dohodek na prebivalca in zaposlenost. Za slovenskim povprečjem v gospodarskem smislu zaostaja zgolj v redkih kazalnikih, na primer na področju investicij in vlaganj v raziskave in razvoj,” je poudaril in dodal, da verjame, da k razvitosti regije pomembno prispeva tudi država. Po polaganju temeljnega kamna za novo investicijo v podjetju Titus je ministra čakal obisk podjetja Atech Elektronika.

Foto: TW Zdravko Počivalšek

Minister za obrambo in podpredsednik vlade Matej Tonin se je po včerajšnjem obisku 430. Mornariškega diviziona danes odpravil na ogled gasilske brigade Koper, podjetja Skylotec Adriatic, Anthorn d.o.o. v Izoli. Čaka ga pa tudi obisk Prostovoljnega gasilskega društva Materija.

Gasilska brigada Koper krepi tudi čezmejno sodelovanje z Italijo in Hrvaško, na njih pa se lahko po besedah ministra zanesemo tudi pri gašenju na morju. Tonin jim je predstavil številne ukrepe za izboljšanje položaja gasilstva in si ogledal njihov sistem za informiranje in opremo.

Foto: Ministrstvo za obrambo

Foto: Ministrstvo za obrambo

Minister za finance Andrej Šircelj se je odpravil na ogled Sektorja za carine Oddelka za mejno kontrolo Luke Koper. Tam se je seznanil z novo rentgensko napravo za skeniranje tovornih pošiljk, ki omogoča učinkovitejšo kontrolo, preprečevanje goljufij in organiziranega kriminala ter s tem stabilnost zunanje meje.

Foto: Ministrstvo za finance

Šircelj je spoznal psa IX, ki je izšolan za odkrivanje prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov. Je prvi primer, ko je službeni pes izšolan za odkrivanje oz. prepoznavanje drog in tobaka hkrati. Nato je ministra pot vodila na ogled podjetja Škerjanc d.o.o., pa Adrie Terminali v Ajdovščini in in Kobilarne Lipica v Sežani.

Foto: Ministrstvo za finance

Ogled podjetja Škerjanc d.o.o. (Foto: Ministrstvo za finance)

Podgoršek povedal, da iščejo rešitve za morebitno zajezitev naraščanja cen v celotni verigi preskrbe s prehrano
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je skupaj z državnim sekretarjem Antonom Harejem obiskal podjetje Pršutarna Lokev, kjer mu je direktor predstavil poslovanje in aktualne vsebine tudi s področja napovedi o dvigu cen hrane v prihodnje. Minister je poudaril, da si želi, da do povečanja cen na trgu ne bi prišlo. “Čeprav kot minister ne morem vplivati na marže in cene na trgu, pa na ministrstvu iščemo rešitve za morebitno zajezitev naraščanja cen v celotni verigi preskrbe s prehrano. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da tudi sredstva, ki so namenjena neposrednim plačilom in območjem z omejenimi dejavniki čim prej prenesemo na kmetijska gospodarstva.” Podgoršek si je nato ogledal ribogojnico Fonda ter se sestal z vodstvom Občine Piran. Državni sekretar se je udeležil predstavitve projekta Lokalne akcijske skupine Istre (LAS Istre) ter si ogledal ostale potencialne projekte po okoliških vaseh.

Foto: MKGP

V obalno-kraški regiji deluje 6 višješolskih zavodov z okoli 90 vpisanimi študenti. V Kopru, Izoli, Portorožu in Piranu pa študira 5.833 visokošolskih študentov. V regiji je vpisanih 20 odstotkov tujih študentov, kar je precej nad slovenskim povprečjem, ki znaša 10,6 odstotka. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec  in sekretarji so obiskali Osnovno šolo in vrtec Ankaran, vrtec Štanjel, Akvarij Piran, Fakulteto za pomorstvo in promet, Osnovno šolo Dragomirja Benčiča – Brkina Hrpelje, Osnovno šolo Vojke Šmuc Izola, Osnovno šolo dr. Bogomirja Magajne Divača, Osnovno šolo Livade Izola, Osnovno šolo Srečka Kosovela Sežana, Vrtec Morje Lucija, Jadralni center Portorož: Nacionalni panožni center za jadranje, Univerzo na Primorskem, Osnovno šolo Koper, Srednjo šolo Pietro Coppo Izola, Vrtec Sežana. Za konec pa še Šolski center Srečka Kosovela Sežana.

Državni sekretar Marjan Dolinšek je v spremstvu župana občine Ankaran obiskal Osnovno šolo in vrtec Ankaran (Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

Ministrica Kustečeva je v Kopru obiskala Univerzo na Primorskem, kjer se je med drugim srečala tudi s tremi raziskovalkami – dr. Giulio Beltrametti, dr. Sudho Esakkimuthu in dr. Oihano Gordobil – štipendistkami na razpisu MSCA in njihovimi mentorji.

Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

OŠ Koper, kjer so ministrico toplo sprejeli in pripravili prijeten program. (Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

V Piranu je državni sekretar dr. Mitja Slavinec podpisal pismo o nameri, s katerim ministrstvo daje v brezplačen prenos Univerzi na Primorskem Akvarij Piran. Doslej je z njim upravljala Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran.

(Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je srečal z županom občine Komen Erikom Modicem ter si ogledal grad Štanjel in orgle v koprski stolnici in kip nadangela Gabriela v Piranu.

Foto: Vlada RS

Ministrstvo za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je odpravil na ogled Škocjanskega zatoka, sledil pa je sestanek s predstavniki podjetja Rižanski vodovod in zainteresiranimi župani/predstavniki Občin Piran, Izola, Koper in Ankaran. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je po včerajšnjem obisku županje občine Divača, terenskem obisku gradbišča krožišča v Dolnjih Ležečah, srečanju z županjo občine Hrpelje – Kozina in terenskem ogledu gradbišča viadukta Glinščica, danes odpravil na ogled terminala v Luki Koper, v nadaljevanju pa se je srečal z županoma občine Ankaran in Izola.

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je po včerajšnjem obisku Doma upokojencev Sežana danes odpravil v Dom upokojencev Izola, Dom paraplegikov v Portorožu, na Območno enoto Zavoda za zaposlovanje v Kopru. V okviru zadnjih dveh obiskov pa je obiskal Obalni dom upokojencev Koper in Varstveno delovni center Koper – Uprava.

Foto: TW Cigler Kralj

Foto: TW Cigler Kralj

Minister za zdravje dr. Janez Poklukar se je odpravil na obisk Splošne bolnišnice Izola in obisk Zdravstvenega doma Piran (na sestanku tudi ZD Koper, ZD Izola, ZD Ankaran). Minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič se je odpravil na Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, obiskal podjetji Obala mobilnost d.o.o. in Dinit d.o.o. Za konec ga je čakal še obisk Inkubatorja Sežana.

Foto: Služba vlade za digitalno preobrazbo

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je odšla na obisk Primorskih novic, Osnovne šole Cirila Kosmača Piran in Kosovelove knjižnice Sežana. Državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs si je včeraj ogledala projekt podpore izvajanja Strategije EU za jadransko-jonsko regijo – EUSAIR Facility Point in Hišo morja – Izolano, ki je plod čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško. Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač se je danes sestal z župani občin v regiji in obiskal Inkubator Sežana. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je obiskal Policijsko postajo Izola, Postajo pomorske policije, Policijsko upravo Koper, Mejni prehod Sočerga ter ogled ceste Črni Kal – Sočerga in Policijsko postajo Sežana.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je obiskal Srednjo tehniško šolo Koper, se srečal z načelniki upravnih enot in predstavniki nevladnih organizacij. “Spregovorili so o sodelovanju MJU z nevladniki, ki so predstavili izzive, s katerimi se soočajo pri delovanju,” je sporočil minister. Srečal se je tudi s piranskim županom.

Foto: Ministrstvo za javno upravo

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je po včerajšnjem obisku Primorsko gospodarske zbornico, Probacijske enote Koper, Javnega zavoda Krajinski park Strunjan, Okrajnega sodišča v Piranu, danes obiskal Okrajno sodišče v Sežani, Višje sodišče v Kopru, Okrožno državno tožilstvo v Kopru in Zavod za prestajanje kazni zapora Koper.

Foto: Ministrstvo za pravosodje

Nina Žoher/Nova24TV