Vlada večino protikoronskih omejitev podaljšala za en teden, nekatere za 14 dni

Vlada je večino ukrepov za zamejitev epidemije covida-19 podaljšala za teden dni, med drugim zaprtje neživilskih trgovin, prepoved zbiranja ter gibanja po državi, izobraževalne ustanove ostajajo zaprte. Za prihodnjih 14 dni je podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

 

Vlada je danes tudi napovedala obravnavo in sprejem načrta odpiranja oz. sproščanja ukrepov za zamejitev covida-19 za naslednji teden oziroma najpozneje danes teden, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Načrt mora pripraviti strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ob tem mora tudi pripraviti pogoje, kdaj bi lahko prišlo do sproščanja ukrepov.

Če se bo nadaljeval trend zmanjševanja števila novih okužb tudi v prvem delu prihodnjega tedna, bo to “dobra napoved, ki bo lahko omogočila dovolj realno prognozo o tem, kaj lahko pričakujemo do konca tega leta oz. čez praznike”, je dodal.

Odločitev, ali je mogoče v kratkem odpreti osnovne šole za pouk prve triade, bo vlada sprejela prihodnji teden “v luči morebiti spremenjenih epidemioloških razmer”, je še povedal Kacin. Če bi se odprle šole, pa bi se verjetno moral sprostiti tudi javni promet, je dodal. Ob morebitnem sproščanju ukrepov pa se bodo verjetno najprej zagnale tiste dejavnosti, ki se opravljajo individualno, kot so frizerji, kozmetični saloni itd.

 

Za sedem dni se podaljšujejo: 
– Začasno zbiranje ljudi. Dovoli se zbiranje ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva (ob upoštevanju omejitev in prepovedi).
– Začasna omejitev gibanja med občinami (razen za izjeme).
– Omejitev gibanja ljudi med 21. in 6. uro.
– Prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom (razen izjem).
– Pouk na daljavo.
Za 14 dni se podaljša:
– Obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih in na prostem.
– Začasna ukinitev javnega prometa (razen taksijev)

 

“Ti ukrepi trajajo že dolgo, na drugi strani pa verjetno zagotovo ne bi prispevali k širitvi okužbe. Nasprotno, v prihodnje bo bolje opravljati te usluge v posebej za to urejenih salonih, ki izpolnjujejo vse standarde, kot pa da se te usluge opravljajo na terenu – v garažah, stanovanjih – in se s tem lahko žal nehote širi tudi virus. O teh stvareh bo vlada razmišljala, ko bodo za to pripravljeni predpogoji,” je dejal.

V. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci povedala, da epidemiološka slika v državi in razmere v bolnišnicah še ne omogočajo sproščanja ukrepov. Zato je vlada za en teden podaljšala veljavnost začasnega zaprtja neživilskih trgovin, delovanja avtošol, začasnega zaprtja kulturnih ustanov in kinodvoran, prepovedi zbiranja ljudi, razen družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva, ter ukrepov na mejnih prehodih in notranjih mejah. Prav tako za teden dni ostajajo zaprta vrata vrtcev, razen za nujne primere, osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter visokošolskih zavodov.

Opozorila je, da virus še vedno kroži v populaciji. Možno ga je zamejiti, a to pomeni nadaljnje izvajanje ukrepov. Noben ukrep sam po sebi namreč ne bo preprečil širjenja virusa, ampak k obvladovanju širjenja lahko znatno pripomore upoštevanje več ukrepov. Dodala je, da se vsi zavedajo, da je “covid-19 močno zažrt v naša življenja, a pomembno je, da “se zavedamo, da je z upoštevanjem ukrepov skupaj res lahko naredimo, da se širjenje te okužbe zmanjša”. “Vse nas pesti izčrpanost, nekateri delajo dneve, tudi noči, marsikdo je prikrajšan za marsikaj. Ampak poskušajmo zdržati teh nekaj dni in vsi skupaj verjamemo, da bomo čez 10 ali 14 dni lahko nekatere ukrepe sprostili,” je povedala.

Magajnejeva je tudi dejala, da lahko epidemijo zamejimo s primerno uporabo hitrih testov, zaradi česar je obvezno vsakotedensko testiranje vseh, ki delujejo v zdravstvu in v domovih za starejše. Glede izvajanja testov v domovih je dejala, da so jim nekateri že sporočili, da lahko izvajajo teste z lastnim kadrom. V nasprotnem primeru pa se bodo za izvajanje testov povezovali s tamkajšnjim zdravstvenim domom ali koncesionarjem. Bodo pa na voljo tudi posamezne mobilne enote, ki bodo po potrebi opravljale tovrstne hitre teste.

Ministrstvo za zdravje ne bo šlo v skupno javno naročilo hitrih testov, se je pa Slovenija priključila skupnemu evropskemu javnemu naročilu, ki poteka te dni. Se pa posamezni izvajalci zdravstvenih storitev že med seboj dogovarjajo za skupna javna naročila.

Dotaknila se je tudi napovedanega množičnega prostovoljnega testiranja prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom. Kot je dejala, v teh dneh potekajo priprave, zato bo več informacij na voljo v prihodnjem tednu.

Glede cepljenje proti covidu-19 pa je dejala, da na ministrstvu intenzivno pripravljajo strategijo, pri čemer določajo prednostne skupine za cepljenje, logistiko in izvedbe samega cepljenja. Če bo cepljenje na razpolago, tako kot predvidevajo konec decembra ali v začetku januarja, je že pripravljeno za cepljenje prvih skupin, je zagotovila.

Demokracija