Vlada v težkih časih ni pozabila na upokojence: “Državi je mar za nas”

Foto: EPA

Prvič se je zgodilo, da vlada samo ne jemlje, ampak sem celo nekaj dobil od nje,” je slišati s strani upokojencev. “Tega nikakor nisem pričakoval, bil sem zelo pozitivno presenečen. V preteklosti se je namreč vedno zataknilo, češ, da za upokojence pa ni denarja. Upokojenci smo zato velikokrat imeli občutek, da naše preteklo delo družba pač ne ceni in smo samo kot strošek. Sedaj se je prvič pokazalo, da temu ni tako.”

 

Slovenija se je v mesecu marcu soočila z največjo krizo od osamosvojitve dalje. Z namenom zajezitve širjenja okužb novega koronavirusa je prišlo do ustavitve javnega življenja. Ker so na račun tega nastale velike posledice, se je Vlada RS odločila, da med drugim priskoči na pomoč upokojencem in jim izplača solidarnostni dodatek. “Zavedamo se, da so to najbolj ranljiva skupina državljanov, da so mnogi v tem času sami, da so skromne dohodke porabili za nakupe nujnih zalog prehranskih in drugih življenjskih artiklov,” je pojasnil premier Janez Janša.

 

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je, na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, vsem upokojencem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, katerih pokojnine so v višini 700 evrov ali manj, izplačal enkratni solidarnostni dodatek.

Bralec Stane je prepričan, da je bil enkratni denarni dodatek zelo lepa gesta vlade Janeza Janše. “Solidarnostni dodatek za starejše je bil zelo pozitiven. Še posebej zato, ker je bil dan v času, ki je bil za našo starejšo populacijo zelo stresen. Starejši smo dejansko dobili občutek, da je državi mar za nas. Na račun te geste so si lahko marsikateri starejši v težkem obdobju kupili kakšen priboljšek, ki si ga sicer ne morejo. To obdobje je bilo na račun tega mnogo lažje in manj depresivno.” Poudaril je, da nikakor ni pričakoval dodatka v času, ko ni denarja in so dohodki države manjši kot sicer v normalnih časih. “Bilo je prijetno presenečenje, da se je vseeno našel denar za tako lepo gesto.”

Enkratno pomoč je prejelo 302.224 upokojencev, v skupnem znesku 66.442.658,49 evrov. Višina enkratnega solidarnostnega dodatka je bila odvisna od višine pokojnine in sicer :

–     enkratno izplačilo v višini 300 evrov so prejeli upokojenci, ki prejemajo pokojnino do višine 500 evrov,

–     enkratno izplačilo v višini 230 evrov so prejeli upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 500,01 evrov do 600 evrov,

–     enkratno izplačilo v višini 130 evrov so prejeli upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 600,01 evrov do 700 evrov.

“Dobila sem krizni dodatek. Jaz sem hvaležna. Kaj drugega nisem pričakovala. Še več, tudi tega nisem pričakovala. Jaz sem vse življenje delala, večino v socializmu, kjer so me slabo plačevali. Od tod mala pokojnina. Pod Janševo vlado je za upokojence poskrbljeno. Seveda ne z golaži,” je ukrep Vlade komentirala državljanka Sonja. Bralka Ana je hvaležna, da se je vlada spomnila na starejše. “Zelo sem bila vesela, ko sem izvedela, da ga bom dobila”.

Foto: iStock

“Prvič se je zgodilo, da vlada samo ne jemlje, ampak sem celo nekaj dobil od nje,” pa je komentiral bralec Hinko“Tega nikakor nisem pričakoval, bil sem zelo pozitivno presenečen. V preteklosti se je namreč vedno zataknilo, češ, da za upokojence pa ni denarja. Upokojenci smo zato velikokrat imeli občutek, da naše preteklo delo družba pač ne ceni in smo samo kot strošek. Sedaj se je prvič pokazalo, da temu ni tako.”

Ko se je izvedelo, da bo vlada poskrbela za najbolj ranljivo skupino ljudi, se je tudi preko družabnih omrežij pojavil kup pohval na ta račun. Na računu vseh upokojencev je že dodatekPa ne le 5 evrov Bratuškove. Tako kot ta Vlada, še nobena ni poskrbela za upokojence,” je komentirala Metka ZevnikErvin Šajn pa je izpostavil: Bil danes v Trstu, sem se pogovarjal s zemeljskim Slovencem, je razočaran nad Italijo glede pomoči državljanom. Ve za ukrepe Vlade RS, dodatek za upokojence in vaučerje. Je rekel, da smo resna država, oni od svoje niso dobili nič od tega, in tudi ne bojo. Hvala vlada RS.”

 

Nina Žoher/Nova24TV