Vlada v nakup novih vzmetnic, migrantom na voljo tudi psihiatrična podpora

Migranti v Ljubljani, foto: Matej D

Novica o vzpostavitvi azilnega doma na Debelem rtiču v prostorih nekdanjega letovišča MNZ-ja, je širom Slovenije v zadnjih dneh sprožila burne odzive. Poleg spletne peticije, ki ima že skoraj 5 tisoč podpisov nasprotnikov azilnega doma, so sedaj na glas spregovorili še policisti, tisti, ki so s svojim trdim delom in lastnim denarjem pomagali graditi letovišče, kot tudi policijski sindikat. Vsi ostro nasprotujejo vladni nameri o vzpostavitvi azilnega doma na Debelem rtiču, ta pa miri javnost, da bo kapacitete uporabila samo v primeru zapolnitve ostalih nastanitvenih domov. Nov razpis za nakup vzmetnic nakazuje urgentnost vzpostavitve bivalnih razmer za azilante na Debelem rtiču, število migrantov v Sloveniji pa je že Aprila preseglo število 740, kot je iz javnih razpisov razporejenih mest za azilante, od tega 320 na Debelem rtiču.

Ugodnosti v azilnih centrih

Poleg milijonskih razpisov za hrano in EKO hrano, čiščenja, varovanja, bivalne opreme itd, bo migrantom v teh centrih zagotovljena in nudena tudi psihiatrična pomoč v vrednosti 120 tisoč € z DDV.

Ravno ta teden objavljeni razpis za nakup vzmetnic pa kaže na končno odločitev Vlade v odhodu, ki jo sestavljajo bodoče koalicijske partnerice (SMC, SD, DeSUS) Marjana Šarca in nakazuje, da se bo taka politika uvažanja novih prvorazrednih državljanov nadaljevala tudi v novem mandatu. Čeprav je Slovenija na zadnjih volitvah večinsko podprla Slovensko Demokratsko Stranko, saj je ta zmagala v vseh volilnih enotah po številu glasov in  tako odločno rekla ne politiki uvažanja migrantov.

Ilegalne migracije še naprej polnijo črno kroniko

Ravno včeraj so policisti PU Koper zopet obravnavali sum storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, kjer je hrvaški državljan preko Slovenije tihotapil kar 8 ilegalnih migrantov. Njihova pot se je zaključila med Podgorjem in Kastelcem, kjer je levi ovinek obrnil avto na streho, v nesreči pa je bilo poleg 24. letnega tihotapca poškodovanih vseh 8 ilegalnih migrantov, ki so jih nato odpeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Uredništvo