Vlada ustavila cene goriv, od jutri bomo plačali manj

FOTO: PIxabay

Da bi umirila razmere na trgu pogonskih goriv, je vlada danes določila najvišje maloprodajne cene goriv. Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo treba od torka odšteti 1,503 evra, za liter dizla pa 1,541 evra, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ukrep bo veljal 30 dni.

 

Medtem ko so cene goriv po državah v tujini poskočile preko dva evra za liter, pa je slovenska vlada cene umirila. S torkom bodo te ustavljene za 30 dni in ne bodo podvržene rasti cen na svetovnih trgih. “Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv,” je v izjavi novinarjem pojasnil minister Zdravko Počivalšek. Zatrdil je, da je goriva v Sloveniji dovolj, ter da se potrošnikom ni treba bati pomanjkanja.

Cene v svetu rastejo iz več razlogov. Povpraševanje po energentih in s tem po pogonskih gorivih se je namreč povečalo, poleg tega jih potiska navzgor vojna v Ukrajini. “Nekateri naši dobavitelji oz. trgovci so bili preveč in predlogo vezani samo na rusko nafto,” je dejal Počivalšek.

Opis ni na voljo

Cene goriva na eni od nemških bencinskih črpalk.

Regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov je danes v DZ napovedal premier Janez Janša. Spomnil je na paniko, kot smo jo lahko opazovali prejšnji teden, ko so si nekateri v pričakovanju zvišanja cen delali zaloge, ter dejal, da vlada špekulacij na trgu naftnih derivatov ne bo dopustila, še poroča STA.

Vir: Nova24TV, Sara Kovač