Vlada predstavila nove protikoronske ukrepe

Dr. Tina Bregant, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, notranji minister Aleš Hojs in ministrica za šolstvo, Simona Kustec. Foto: STA

Za sprejete ukrepe računamo, da lahko, če jih bomo upoštevali, v nadaljevanju zajezijo širjenje okužb,” je včeraj zvečer pojasnil premier Janez Janša, za danes dopoldne pa napovedal tiskovno konferenco, za bolj področno predstavitev ukrepov, ki jih je sprejela vlada, skupaj s stroko.

 

Včeraj je v večerni izjavi za javnost predsednik vlade Janez Janša sporočil, da je vlada ocenila položaj in sprejela ukrepe, ki ustrezajo trenutnemu položaju. “Smo nekje med oranžno in rdečo fazo,” je dejal in dodal da število okužb narašča, narašča število obolelih. Za današnjo novinarsko konferenco pa je napovedal,  da bodo še bolj podrobno pojasnili, katere ukrepe je vlada sprejela, kako in kje jih bo treba upoštevati in kaj lahko pričakujemo v naslednjih nekaj tednih. DZ danes sicer sprejema peti protikoronski zakon, ki prinaša nekatere nove ukrepe in podaljšuje nekatere že obstoječe.

 

Današnje novinarske konference so se udeležili notranji minister Aleš Hojs, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ministrica za šolstvo Simona Kustec in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, Tina Bregant. Vladni govorec Jelko Kacin je na začetku predstavil nekaj aktualnih podatkov, glede trenutne epidemiološke slike v Sloveniji. Razmere, kot vemo, niso najboljše, na rdečem seznamu so Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in Jugovzhodna Slovenija.

Včeraj je bilo opravljenih 5287 testov, 745 primerov je bilo potrjenih. Hospitaliziranih je bilo 221 oseb, 40 pacientov je rabilo intenzivno nego. Premerov je toliko, da epidemiologi več ne morejo obravnavati vseh v istem dnevu. Kacin je prosil vse državljanke in državljane, naj pomagajo po svojih močeh. Tudi z delom od doma, če je to le mogoče.

 

Počitnikovanje med krompirjevimi počitnicami bo možno, če ste rezervacijo že opravili.

 

Minister Aleš Hojs je razložil nekaj podrobnosti o spremembah odloka. Tako ni več možnosti zbiranja ljudi nad 10 oseb, v rdečih regijah pa je splošna prepoved vseh zbiranj in druženj. Sem sodijo tudi verski obredi. Tudi z mnenjem NIJZ-ja organizacija prireditev ni možna. Če je bilo dovoljenje že izdano, so izjeme sicer možne. Odlok o začasni delni omejitvi gibanja omejuje podobno kot spomladi, le da ni omejeno na občine ampak na statistične regije. Prepovedano je gibanje, razen enajstih izjem. Tisti ki živijo v oranžnih regijah, te prepovedi nimajo, je pa potovanje odsvetovano. Izjeme so prihod odhod iz dela, kmetijske dejavnosti, zavarovanje, zdravje, varstvo oseb, družinski stiki, negovanje, lekarne, zdravstvene storitve, bolnišnice. Iz rdeče na oranžno lahko prehajajo osebe, ki so lastniki nepremičnine, zemljišča itd. Če je rezervacija že opravljena, (boni itd.) je migracija iz regije v regijo dovoljena. Veljavnost bonov se bo sicer podaljšala, saj je trenutno potovanje odsvetovano oziroma nedovoljeno. Pri prehodih, ki sodijo med izjeme, je treba imeti neko dokazilo, npr. izpis iz zemljiške knjige. Znotraj regije so tudi občine, ki so še vedno zelene in obratno, ponekod je regija oranžna, občina znotraj pa je rdeča.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. (Foto: STA)

Župani naj tam sami uravnavajo aktivnosti, kot je že včeraj omenil Janša. Nadzor nad migracijami bo nadzorovala policija, povsem seveda ni mogoče prehodov med regijami zapreti, zato bo na naključnih mestih policija to nadzorovala. Naključnih obiskov policije ne bo, je Hojs odgovoril na novinarsko vprašanje. Kazni so definirane v zakonu o nalezljivih boleznih in so precej visoke, je dejal Hojs. Tranziti so tudi dovoljeni, če je destinacija v tujini. Obiski grobov v sosednjih regijah sodijo med nujne opravke, ki so dovoljeni, so pa vseeno nepriporočljivi. Vlada je že dolgo opozarjala, pa mnogi niso jemali resno, je dejal Hojs. Na državnih mejah ureditev ostane zaenkrat enaka, prehajanje ostaja enako. Edina omejitev je pri Madžarski, dovoljen je zgolj tranzit oziroma za dvolastnike. Veljavnost odloka se prilagaja 14 dnevni incidenci, zato bodo ukrepi, kar se prehajanja tiče, predvidoma veljali vsaj štirinajst dni, ko se bo pokazalo, kakšno je stanje po novem.

Nošnja mask je smotrna, ne nosi se zato, ker je ukazano, ampak ker je učinkovito
Državna sekretarka Tina Bregant je povedala, da so številke visoke, to eksponentno krivuljo je težko ustaviti. Ukrepi so učinkoviti, nošnja mask-o tem ni nobenega dvoma, je strokovno utemeljeno, ej dejala. “Da bi se izognili še strožjim ukrepom, smo se odločili, da v odlok vpišemo nošnjo mask tudi na prostem. Tudi v aerosolih se nahaja virus, torej v oblakih, ki ostanejo za nami.” Izjeme pri nošnji mask pa so otroci do šestega leta, osnovnošolci do 5. razreda in vzgojitelji v vrtcih ter njihovi pomočniki.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. (Foto: STA)

Maske so ustrezen in učinkovit ukrep, da zamejimo širjenje virusa, je večkrat ponovila Bregantova. Ljudje težko ohranjajo razdaljo tudi na prostem, je razložila, maska povečuje razdaljo tudi psihološko, ljudje so bolj opozorjeni, da je treba vzdrževati distanco. Ne želimo si še bolj drastičnih ukrepov, karkoli k temu prispeva, je dobrodošlo, tudi če ukrep morda deluje neatraktivno, je še dodala Bregantova. Individualna športna dejavnost je sicer tudi izjema, pri družinah pa bo treba še naknadno urediti podrobnosti. “Nošnja mask je smotrna, ne nosi se zato, ker je ukazano, ampak ker je to učinkovito.” Zapirale se bodo nekatere zdravstvene dejavnosti, elektivne dejavnosti ostajajo, vendar po presoji vodij oddelkov. Bregantova je pojasnila, da si zdravstveni sistem želijo peljati čim bolj nedotaknjeno in v korist bolnikov.

V upanju, da se po jesenskih počitnicah v šolske klopi vračajo učenci in B model šolanja
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je pojasnila, da se bo šolanje začasno izvajalo prilagojeno. Učenci razredne stopnje se bodo še naprej izobraževali v šoli, učenci predmetne stopnje pa se bodo izobraževali na daljavo, enako tudi v glasbenih šolah. V Domovih za učence in otroke s prilagojenim programom oziroma s posebnimi potrebami, se bo programe izvajalo v domovih oziroma zavodih. Dijaški in študentski domovi ostajajo odprti, če je možno pa naj se stanovalci teh domov vrnejo domov, je svetovala Kustečeva. Delo v vrtcih ostaja nespremenjeno.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. (Foto: STA)

Po jesenskih počitnicah se bo odločalo o nadaljnjih postopkih, predvideva pa se, da bi se potem nadaljevalo šolanje po B modelu. Prav tako se do konca meseca ne bodo izvajale popoldanske aktivnosti in obšolske aktivnosti učencev v šolskih prostorih, v zaprtih šolskih športnih objektih bodo izvedli le športna tekmovanja in treningi za registrirane športnike in športnice. Vsem se zahvaljujem za napor in prosim za razumevanje, pomoč in potrpežljivost v obdobju, ki prihaja, se je zahvalila ministrica. Imamo ustavno načelo in obvezo, da so  povsod enotni pogoji za izobraževanje, zato smo tudi dali enotne ukrepe po celi državi, je na novinarsko vprašanje odgovorila Kustečeva, pa tudi zato, ker je trenutno to še možno, je še dodala.  “Še vedno verjamem v štiri Z-je in dodajam še enega, začasnost.

Razmere niso enostavne, je pa to je bitka, ki jo zmoremo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da razmere niso enostavne in zavidljive, vsakogar so tako ali drugače prizadele. Je pa to bitka, ki jo zmoremo, je bil prepričan. Pojasnil je, da so sprejeli odlok o omejitvah ponudbe blaga in storitev. V oranžnih regijah tako velja, da mora vsaka oseba v frizerskih in kozmetičnih salonih imeti na voljo 20 kvadratnih metrov, enako velja za fitnes centre. Gostinske storitve je tu še možno opravljati. V rdečih regijah pa so v fitnes centrih storitve prepovedane oziroma je dovoljena le ena oseba v prostoru, enako v frizerskih salonih. V nastanitvenih objektih so gostinske storitve izjemoma dovoljene, in sicer za goste ki prenočujejo, vendar le za mizami in z razdaljo vsaj meter in pol, razen če ne gre za isto gospodinjstvo. Dovoljena je dostava hrane in prodaja hrane skozi okna.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Skupni cilj je izboljšanje epidemiološkega stanja, je spodbudno dejal Počivalšek. Ob vsaki omejitvi mu je kot gospodarskem ministru težko, je sočustvoval, in poudaril, da razume razočaranje ter stisko ljudi. Vendar pa je bilo nujno sprejeti ukrepe, da nam bo v prihodnjih tednih lažje. Skušamo sprejeti ukrepe, ki so sorazmerni, je še pojasnil. V državnem zboru bo predvidoma danes sprejet 5. protikoronski paket, ki predvideva nadomestila, delna povračila, izredno pomoč za samozaposlene in še nekatere oblike pomoči najbolj prizadetih v krizi. Počivalšek je še dodal, da bo, če bo treba, vlada pripravila tudi šesti paket. “Gospodarstvo sicer ni bil poglaviten vir okužb, vendar pa je treba razumeti trenutno situacijo in ocenjujemo, da je treba ukrepe sprejeti tudi na tem področju.

 

 

Jelko Kacin je na koncu konference še enkrat ponovil, da so razmere resne, ukrepi pa nujno potrebni, če želimo virus zamejiti še preden še bolj grobo poseže v naše življenje. Upoštevajte priporočila in prošnje zdravstvene stroke, spoštujte in dosledno izvajajte sprejete ukrepe. Brez tega ne bomo dosegli rezultatov oziroma skupnega cilja, je zaključil govorec.

Sara Bertoncelj/Nova24 TV