Vlada predstavila načrt sproščanja ukrepov: Odpiranje bo po regijah

Na novinarska konferenci Vlade RS so nastopili predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, na kateri so predstavili strategijo za obvladovanje bolezni covid-19 glede na trenutne epidemiološke razmere. Vlada je načrt sproščanja ukrepov dopolnila in deloma prilagodila. “Dopolnila ga je z ukrepi sproščanja po regijah,” pojasnjuje premier Janša. Predstavniki vlade menijo, da bomo z novim načrtom lahko pričeli dosegati večjo predvidljivost, saj bo načrt odpiranja dejavnosti prilagojen na regionalni ravni. Kot ključna prioriteta odpiranja dejavnosti bo odpiranje šol. Glede na nov načrt je mogoče pričakovati, da da bodo šole v določenih regijah odprte, v drugih pa ne. 

 

Predsednik vlade Janez Janša poudarja, da smo verjetno v najzahtevnejšem času epidemije in poudarja, da nas najhujše še čaka. “Ugotavljamo, da je pred nami še nekaj zelo zahtevnih tednov, preden bodo učinki cepiv dejansko pričeli zaustavljati epidemijo,” pojasnjuje. Pri tem je še enkrat pozval, da spoštujemo ukrepe. “Dosedanje napore bomo morali kombinirati z zadanimi ukrepi, saj bomo le tako lahko odpirali dejavnosti pred napovedano precepljenostjo,” pravi. Po podatkih NIJZ v tem trenutku še nimamo nobenega podatka o  prisotnosti novega seva virusa, ki se je pojavil v Veliki Britaniji. “Vendar to še ne pomeni, da nov sev ni prisoten,” še poudarja.

Vlada je načrt sproščanja ukrepov dopolnila in deloma tudi prilagodila. “Dopolnila ga je z ukrepi sproščanja po regijah,” je pojasnil. Ukrepi se bodo tako usklajevali na regijskem nivoju. Ko bomo dosegli določena merila, se bodo lahko sprostili določeni ukrepi po regijah. Poudarja, da trenutne napovedi niso najbolj optimistične, zato ukrepi, ki trenutno veljajo, ostajajo nespremenjeni najmanj do 18. januarja. “V tednu do 18. januarja pa bo vlada ponovno ocenila situacijo,” je še dodal.

 

Predsednik vlade Janez Janša (Foto: STA)

Sedaj vsi vemo, da koronavirus ni gripa, kot nekateri še vedno zavajajo. Posledice, tudi pri mlajših, so lahko hude. V zadnjih 15 letih  pa v Sloveniji nismo zgradili niti ene negovalne bolnišnice ali doma za ostarele. Janša je še poudaril, da bomo čimprejšnje odpiranje dejavnosti lahko dosegli le, če bomo spoštovali ukrepe, če ne bomo v nasprotnem primeru takšni situaciji priča najmanj do aprila. “Če se obnašamo nonšalantno in čakamo, da bo precepljenost ustavila epidemijo, bomo v situaciji, kakršni smo sedaj, najmanj do aprila,” je poudaril.

Barve faz epidemije ostajajo v tem trenutku enake, a znotraj teh posameznih kategorij prihaja do nekaterih sprememb ukrepov. “Ni dovolj, da samo ena regija doseže stanje nižjega števila okužb, temveč je najprej pomembno, da se situacija umiri, da lahko pristopimo k regijskemu sistemu,” pojasnjuje.

 

Vir: Vlada RS

Šolstvo je prioriteta pri odpiranju dejavnosti
Prioriteta pri ponovnem zagonu je v tem trenutku šolstvo, a bodo šole in vrtci odprti le v tistih regijah, ki bodo dosegale rdečo ali oranžno fazo epidemije. “O tem bomo odločali v sredo, da se lahko vsi vpleteni pravočasno pripravijo in lahko izvedemo hitra testiranja pri zaposlenih,” je še pojasnil. Trenutno je najboljša situacija v Goriški in Obalno-kraški regiji, kjer beležijo najnižje število okužb. “Je pa na splošno opaziti poslabšano stanje po novoletnih praznikih,” poudarja Janša.

Image

“V zadnjih dneh smo zbrali relativno zanesljive podatke, kakšne dobave odobrenih cepiv lahko pričakujemo v naslednjih mesecih,” pravi. V naslednjih tednih pa bodo znani načrti cepljenj vse do konca junija, situacija pa bi morala biti v prihodnjih dneh boljša. Situacija epidemije bi se tako lahko s pomočjo cepiv izjemno izboljšala konec marca. Naslednji teden prejmemo v Slovenijo novo pošiljko cepiva, in sicer 16.500 odmerkov, cepili pa se bodo lahko najbolj ogroženi prebivalci. “V torek pa bo predstavljen nov načrt cepljenj za januar in februar,” še pojasnjuje Janša. Medtem pa se s strani EU kažejo dobri obeti o dostopnosti cepiv, kar nas lahko navdaja z optimizmom.

Negotovost moramo nadomestiti z optimizmom
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pravi, da so bile razsežnosti epidemije velike, tako na področju gospodarstva, kot na področju zdravstva. “Sprejeli smo več interventnih zakonov, vrednih več milijard evrov s katerimi smo pomagali gospodarstvu in prebivalcem,” pojasnjuje. Bitke še ni konec, a poudarja, da moramo to bitko tudi dobiti. Na podlagi ocene strokovne komisije pa so sprejeli nov načrt odpiranja dejavnosti. “S tem želimo doseči večjo stopnjo predvidljivosti, ki nam trenutno manjka,” pojasnjuje Počivalšek.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: STA

“Negotovost je tista, ki jo moramo nadomestiti z optimizmom,” poudarja in pravi, da poskušajo pomagati vsem, ki se obrnejo nanje. Meni, da lahko samo s pomočjo ukrepov poskrbijo za likvidnost podjetij in zagotovijo svetlo prihodnost države. Na ministrstvu si želijo, da bi lahko odprli čim prej vse dejavnosti in pozivajo, da nam bo to lahko uspelo samo skupaj.

V pripravi je osmi protikoronski paket, Slovenija se zadolžuje po rekordno nizki obrestni meri
Minister za obrambo Matej Tonin pravi, da si vlada želi večjo predvidljivost in odpornost. “Zavedamo se očitkov, ker smo določene ukrepe sprejemali iz danes na jutri,” pojasnjuje Tonin in obrazloži, da se je vlada ravno s tem namenom odločila, da pripravi omenjen načrt, ki bi prinesel večjo predvidljivost za prebivalce. “Ključno je, da se načrta od 18. januarja dalje strogo držimo,” pravi. Pojasni, da se bo po novem načrtu lahko zgodilo, da se bodo nekatere šole in vrtci v določeni regiji odprli, v drugi pa ne. “V prihodnjih mesecih bomo morali pomagati drug drugemu in premagati ta virus,” še poziva in meni, da bomo morali z roko v roki delati vse do poletja.

Minister za obrambo Matej Tonin (Foto: STA)

“V pripravi je tudi že osmi protikoronski paket, kamor bomo vključili vse tiste, ki še bodo potrebovali pomoč,” pojasnjuje Tonin in obrazloži, da jih bo vlada v naslednjih dneh tudi obravnavala. Pri tem pa še pojasni, da je Slovenija v tem trenutku v očeh javnosti zelo dobro zapisana in se zadolžuje po rekordno nizkih obrestnih merah.

Če držijo napovedi LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS, da bodo predlog konstruktivne nezaupnice v Državni zbor vložile 15. januarja in da bo DZ nato o njej odločal teden dni pozneje, bo odločanje po besedah Janše sovpadlo z vrhom trenutnega vala epidemije. To po njegovih besedah pomeni, da se epidemija uporablja za politične namene. “Postopek je sicer legitimen, kar se tiče moralne podlage in ozadja, pa si sami ustvarite mnenje,” pravi in meni, da iz te moke ne bo kruha, saj že v začetku mandata niso naredili tisto, kar obljubljajo sedaj.

V stranki SMC po besedah Počivalška trenutno vodijo postopek programske prenove in strateškega premisleka o prihodnjih korakih, “predvsem pa je za nas pomemben politični projekt povezovanja političnega centra”. “To je namreč z našega zornega kota nujno za ravnotežje, v kateri koli od prihodnjih vlad, saj trenutna razpršenost več manjših strank slabi liberalni center,” pravi Počivalšek.

Premier ocenjuje, da bo vlada uspešno zaključila svoj mandat, enotna sta tudi Počivalšek in Tonin
Premier ocenjuje, da bo vlada delala normalno tudi po 15. januarju, za katerega je napovedana vložitev konstruktivne nezaupnice dela opozicijskih strank, in da bo tudi uspešno zaključila mandat. Počivalšek in Tonin sta si enotna, da v tej vladi ostajata in kot prioriteto postavljata rešitev trenutne krize. Tonin pravi, da bo nezaupnica samo izguba časa in meni, da se iz prve izkušnje opozicija ni naučila ničesar. Poudarja, da brez Nove Slovenije v tem novem mandatu, tudi ne bo nove vlade.

Sara Rančigaj/Nova24 TV