Vlada na obisku v primorsko-notranjski regiji o novem domu za upokojence, infrastrukturi in gospodarstvu

Državna sekretarka Jelka Godec in cerkniški župan Marko Rupar. Fotografije: KPV

Državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je danes po programu, ki je bil predviden za predsednika vlade Janeza Janšo, obiskala primorsko-notranjsko regijo, ki jo sestavljajo občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna.

 

Gre za regijo, ki je ena izmed manjših po številu prebivalstva, obenem pa je priljubljena destinacija za enodnevne obiske oziroma izletniški turizem. Naravne znamenitosti, kulturne zanimivosti, kulturna dediščina privabljajo številne dnevne obiskovalce. V regiji imajo najvišjo delovno aktivnost v državi, najvišji delež samozaposlenih (13,5 %) in najvišji delež trajnih travnikov in pašnikov v kmetijskih zemljiščih. Regija izkazuje napredek pri razvoju podpornega okolja za gospodarstvo in podjetništvo, ki se je v tej regiji v preteklih letih znatno okrepilo. Lesarstvo ostaja perspektivna panoga predvsem zaradi naravnih danosti območja. Regija je namreč bogata z gozdom, potrebno pa je nadgraditi izrabo te surovine predvsem v smislu večje dodane vrednosti, ki jo prinese končni izdelek.

Pretekle vlade niso pokazale tolikšnega interesa
Člani vlade so se danes najprej sestali na delovnem posvetu v občini Cerknica, kjer je ministrsko ekipo pozdravil tamkajšnji župan Marko Rupar, ki je v svojem uvodnem pozdravu izpostavil, da je izjemno vesel, da vlada pride na teren, kjer se z lokalnimi predstavniki dogovori o delu in nato dogovorjeno tudi izpolni. V času preteklih vlad cerkniški župan takšnega interesa za sodelovanje z lokalno samoupravo ni zaznal. “Povišanje povprečnine pa je bil ogromen korak k temu, da se lahko celotna občina Cerknica enakomerno razvija,” je še dejal Rupar, ki je izpostavil, da se tudi sam vse od začetka županovanja zavzema za enakomerni razvoj občine ter da ga veseli, da tudi vlada s svojimi ukrepi in dejanji gleda na enakomeren razvoj Slovenije.

Na delovnem posvetu so ministrice in ministri spregovorili o vrsti odprtih vprašanj in tudi rešili marsikatero težavo, ki je bila prisotna že dalj časa. Ministrska ekipa je sicer spregovorila predvsem o projektih v regiji, ki so financirani s strani kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnostih, turističnih zmogljivostih regije, izobraževanja, dolgotrajne oskrbe, kulture in arhitekturne dediščine, notranjih zadevah in težavah z ilegalnimi migranti, digitalizacije in internetne pokritosti, pa tudi glede delovanja pravosodja v tej regiji. Veliko pozornosti so ministrice in ministri namenili vprašanjem infrastrukture in povezljivosti regije, problematiki divjih zveri, delovanju vadišča Poček. Spregovorili so tudi o delovanju lokalne samouprave.

Po skupinskem fotografiranju celotne vlade so sledili ločeni programi državne sekretarke v Kabinetu predsednika vlade Jelke Godec ter ministric in ministrov. V okviru obiska so potekala srečanja s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji.

Državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Jelka Godec se je še pred jutranjim delovnim posvetom srečala z županom občine Cerknica Markom Ruparjem, s katerim je spregovorila predvsem o občinskih projektih in vlaganjih v infrastrukturo v Cerknici. Govora je bilo tudi o vzdrževanju in ohranjanju kulturne dediščine. Državna sekretarka Jelka Godec je po delovnem posvetu obiskala podjetje Hidravlik servis d.o.o., kjer se je srečala z vodstvom podjetja in si ogledala tudi proizvodnjo. Sprva je bila dejavnost podjetja usmerjena predvsem servis dvigal, platform, hidravličnih komponent ter izdelavo nadgradenj na tovornih vozilih. Nato so dejavnost razširili s prodajo dvigal, dvižnimi platformami in ostalimi hidravličnimi komponentami. Leta 2002 je podjetje pridobilo zastopstvo za hidravlična dvigala italijanskega proizvajalca FASSI. Svojo konkurenčno prednost gradi na visoko tehnološki opremljenosti. Danes je podjetje generalni zastopnik za dvigala FASSI na trgu Slovenije in Hrvaške. V pogovorih z vodstvom podjetja Hidravlik servis d.o.o. so spregovorili o zaposlovanju mladih, vajeništvu in sodelovanju gospodarstva z izobraževalnimi ustanovami. Pogovor je tekel tudi o obdavčitvi stroškov dela.

Državna sekretarka Jelka Godec na obisku v Primorsko-notranjski regiji

Državna sekretarka Jelka Godec se je nato skupaj z Zdravkom Počivalškom, podpredsednikom vlade in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matejem Toninom, podpredsednikom vlade in ministrom za obrambo, Cvetom Uršičem, državnim sekretarjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Jernejem Vrtovcem, ministrom za infrastrukturo, Vaskom Simonitijem, ministrom za kulturo, mag. Andrejem Vizjakom, ministrom za okolje in prostor in Zvonkom Černačem, ministrom, pristojnim za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, na delovnem kosilu srečala z župani Primorsko- notranjske regije. Na delovnem kosilu so sodelovali Jože Doles, župan občine Bloke, Marko Rupar, župan občine Cerknica, Emil Rojc, župan občine Ilirska Bistrica, Janez Komidar, župan občine Loška dolina in Robert Smrdelj, župan občine Pivka. Ministrske ekipa in župani so obravnavali temo sanacije degradirane cone Javor, posodobitve regionalnih cest na celotnem območju regije, dolgotrajno oskrbo, razvoj in varnost v Ilirski Bistrici in problematiko vadbišča Slovenske vojske na Počku.

Po delovnem kosilu je državna sekretarka Jelka Godec obiskala kmetijo Slavec na Knežaku, kjer si je ogledala posestvo in se pogovorila z lastnikoma kmetije. Lastnik Gregor Slavec je pred devetimi leti začel z oživljanjem kmetije, na kateri je do leta 1991 kmetoval njegov dedek. Kmetiji je ponovno vrnil življenje in jo oplemenitil z inovativnim izdelki ter jo odprl za obiskovalce, ki se lahko sami seznanijo, kako poteka delo na kmetiji. Lastnik Gregor Slavec je za svoje delo prejel tudi naziv inovativni mladi kmet leta 2021. Kmetija je sicer registrirana kot didaktična kmetija, kjer gojijo maline, pridelujejo kozje mleko in redijo avtohtone slovenske živali: kranjsko čebelo, brežiško kozo, bovško ovco, srnasto kozo, štajersko kokoš, cikasto govedo in oslički.

Državna sekretarka Jelka Godec na obisku v Primorsko-notranjski regiji

V okviru dopolnilne dejavnosti se na kmetiji ukvarjajo še s proizvodnjo sadnih in zelenjavnih sokov, proizvodnjo sladoleda in sirov, apiturizmom, predelavo medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka, propolisa in voska, proizvodnjo testenin na tradicionalni način, …

Pred večerno javno tribuno si je državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Jelka Godec ogledala razstavo v Centru o velikih zvereh Dina. V Centru o velikih zvereh DINA Pivka trajnostno skrbijo za poznavanje in širjenje razumevanja velikih zveri med prebivalci in obiskovalci ter na ta način dolgoročno prispevajo k zmanjšanju konfliktov in izboljšanju stanja populacije velikih zveri v slovensko-hrvaškem čezmejnem območju.

Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec se je srečala tudi z županom občine Pivka Robertom Smrdeljem. V pogovorih sta spregovorila predvsem o načrtih za prihodnost Parka vojaške zgodovine Pivka in o razvoju Centra o velikih zvereh Dina.

Regijski obisk se je zaključil v Pivki na javni tribuni o razvoju primorsko-notranjske regije.

Državna sekretarka Jelka Godec na obisku v Primorsko-notranjski regiji

Vir: Nova24TV, Sara Kovač