Vlada 17. maj razglasila za nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma

Vir: Moja Dolenjska (YouTube)

“Izhajajoč iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih kriterijih ter sledeč naporom, da se prepreči ponovitev najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine, se 17. maj vsako leto obeleži kot nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma,” je na Twitterju sporočila vlada Republike Slovenije.

 

Navajajo, da je komunistično nasilje na ozemlju današnje Republike Slovenije od poletja 1941 do januarja 1946 terjalo na deset tisoče nasilnih smrti civilnih oseb in vojnih ujetnikov. Komunistično nasilje pa je v desetletjih komunistične vladavine z vsemi oblikami kršenja človekovih pravic in svoboščin prizadelo še več sto tisoč prebivalcev Slovenije.

Veliko teh, ki so se v kakršni koli obliki uprli komunističnemu sistemu in enoumju, je utonilo v pozabo, so zapisali. “Čeprav je Republika Slovenija sprejela določene ukrepe tranzicijske pravičnosti, še nima dneva, s katerim bi počastili smrtne in druge žrtve komunizma v Sloveniji. Samostojna država Slovenija je bila leta 1991 utemeljena na temelju obsodbe vseh totalitarizmov, tudi na temelju obsodbe zločinov komunizma. Tudi Evropska unija je utemeljena na obsodbi vseh totalitarizmov. Žal pa samostojna Republika Slovenija vedenja o razsežnosti komunističnega nasilja kot tudi občutljivosti do žrtev in preganjanih ni zmogla v zadostni meri vnesti v kolektivno zavest, zato je tudi odnos do žrtev komunizma še vedno, ali celo čedalje bolj ne pieteten.”

“Vse glasnejši so celo medijsko medijsko podprti pozivi k ponovitvi najstrašnejših oblik komunističnega nasilja,” sporočajo. “Izhajajoč iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih kriterijih ter sledeč naporom, da se prepreči ponovitev najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine, Vlada Republike določa, da se 17. maj vsako leto obeleži kot nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma,” so sklenili.

Vir: Nova24TV, Sara Bertoncelj